Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите?

 
Ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите?

Жаркото слънце през лятото е хубаво, но може и да е вредно за нас и кожата ни. Затова е добре да полагаме специални грижи през топлите месеци от годината за кожата си.

И ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите. А именно - гроздето. Защото някои съединения, открити в гроздето, помогат за предпазване на клетките на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Това показват резултатите от проучване, проведено от изследователи от университета в Барселона. Затова испанските учени препоръчват да се използва грозде като защита от слънцето през лятото. 

Ултравиолетовите (UV) лъчи, излъчвани от слънцето, са водеща причина за проблеми с кожата, което води до рак на кожата, изгаряния или слънчеви алергии, както и преждевременно стареене на дермата и епидермиса. Някои вещества в гроздето могат да намалят размера на увредените клетки в кожата, изложени на тази радиация. UV лъчите действат върху кожата като реактивни кислородни видове - тези съединения окисляват макромолекулите като липиди и ДНК, стимулират определени реакции и ензими (JNK и p38MAPK), които предизвикват клетъчна смърт.

Някои полифенолни вещества, извлечени от гроздето (флавоноиди), могат да намалят образуването им в човешките клетки на епидермиса, които са били изложени на UVA и UVB лъчи. Директорът на изследователския проект смята, че тези полифенолни фракции имат защитен ефект срещу слънцето.

Изследователите предлагат тези "окуражаващи резултати" да бъдат взети под внимание в клинична фармакология, с помощта на полифенолни екстракти на растителна основа за разработване на нови продукти за кожата. На пазара вече има доста козметични и медицински продукти, съдържащи гроздови съединения, но начинът, по който те действат върху клетки, не е бил добре разбран досега.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2308

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !