Omed.bg
реклама


Ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите?

 
Ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите?

Жаркото слънце през лятото е хубаво, но може и да е вредно за нас и кожата ни. Затова е добре да полагаме специални грижи през топлите месеци от годината за кожата си.

И ще се изненадате кой плод ще ви помогне срещу UV лъчите. А именно - гроздето. Защото някои съединения, открити в гроздето, помогат за предпазване на клетките на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Това показват резултатите от проучване, проведено от изследователи от университета в Барселона. Затова испанските учени препоръчват да се използва грозде като защита от слънцето през лятото. 

Ултравиолетовите (UV) лъчи, излъчвани от слънцето, са водеща причина за проблеми с кожата, което води до рак на кожата, изгаряния или слънчеви алергии, както и преждевременно стареене на дермата и епидермиса. Някои вещества в гроздето могат да намалят размера на увредените клетки в кожата, изложени на тази радиация. UV лъчите действат върху кожата като реактивни кислородни видове - тези съединения окисляват макромолекулите като липиди и ДНК, стимулират определени реакции и ензими (JNK и p38MAPK), които предизвикват клетъчна смърт.

Някои полифенолни вещества, извлечени от гроздето (флавоноиди), могат да намалят образуването им в човешките клетки на епидермиса, които са били изложени на UVA и UVB лъчи. Директорът на изследователския проект смята, че тези полифенолни фракции имат защитен ефект срещу слънцето.

Изследователите предлагат тези "окуражаващи резултати" да бъдат взети под внимание в клинична фармакология, с помощта на полифенолни екстракти на растителна основа за разработване на нови продукти за кожата. На пазара вече има доста козметични и медицински продукти, съдържащи гроздови съединения, но начинът, по който те действат върху клетки, не е бил добре разбран досега.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2165

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !