Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Щитовидна жлеза - изследвания и диагностика на заболяванията

 
Щитовидна жлеза - изследвания и диагностика на заболяванията

Поставянето на диагноза на заболяване на щитовидната жлеза е процес който включва редица различни видове изследвания включително клинична оценка, кръвни изследвания, образна диагностика, биопсии и други тестове. 

Клинична оценка

Важна и начална стъпка в откриването и диагностицирането на заболяване на щитовидната жлеза е клиничната оценка. Клинична оценка на щитовидната жлеза се извършва от общопрактикуващ лекар или ендокринолог.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Като част от задълбочена клинична оценка медицинският специалист обикновено извършва:

Кръвни изследвания

Когато медицинският специалист подозира заболяване на щитовидната жлеза ще назначи кръвни изследвания за измерване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Преди да направите кръвни изследвания разберете:

Общите кръвни изследвания на щитовидната жлеза включват: 

Тези тестове могат да измерват хормоните на щитовидната жлеза в различните им форми както и да измерват протеини които могат да увеличат или намалят производството на хормони на щитовидната жлеза. Лекарят ще разгледа комбинацията от резултати, за да определи има ли заболяване на щитовидната жлеза и причината за състоянието.

Тълкуване на резултатите

Резултатите от изследването на щитовидната жлеза включват много различни параметри и някои от нивата на хормоните могат да бъдат повишени докато други са намалени. Моделът на тези резултати помага на лекарят да разбере заболяването на щитовидната жлеза.

Диапазонът на стойностита може да варира в зависимост от лабораторията така, че имайте това предвид, ако разглеждате резултатите си.

Примери за резултати от тестове и тяхното значение при заболяване на щитовидната жлеза

Повишените нива на антитела могат да показват основно автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Различните антитела могат да показват:

При болестта на Хашимото можете да има високи TPO антитела, а при болестта на Грейвс високи TSI антитела.

"Обратен Т3" тест открива свръхпроизводство на неактивна форма на хормона Т3. Лекарят ще Ви помогне да разберете какво означават резултатите във връзка с Вашата конкретна ситуация.

Тест за TSH

Тестът за тироид-стимулиращ хормон (TSH) се счита за важен тест за щитовидната жлеза. Ако тироидните хормони са ниски понякога TSH може да бъде повишен докато тялото се опитва да компенсира. И понякога TSH е нисък, ако тиреоидните хормони са твърде високи. Например:

Повишеният TSH заедно с по-ниските нива на T4/свободен T4 и по-ниски нива на T3/свободен T3 се свързва с хипотиреоидизъм.
Ниският TSH заедно с по-високите нива на T4/свободен T4 и по-високи нива на T3/свободен T3 се свързва с хипертиреоидизъм.

Въпреки това понякога заболяването на щитовидната жлеза може да бъде сложно така, че резултатите не винаги са толкова ясни.

Образна диагностика

Образната диагностика може да се използва за идентифициране на увеличение на щитовидната жлеза, атрофия или възли при диагностициране на състоянието на щитовидната жлеза.

Ултразвук на щитовидната жлеза: Ултразвукът на щитовидната жлеза може да визуализира възли, бучки и уголемяване. С ултразвукът лекарят може да види дали възел на щитовидната жлеза е пълен с течност киста или маса от твърда тъкан.

Ядрено сканиране/поглъщане на радиоактивен йод: Този тест известен също като RAI-U може да идентифицира признаци на болестта на Грейвс, токсична мултинодуларна гуша или тиреоидит. Не се извършва по време на бременност.

КТ сканиране: Може да предостави картина която показва гуша или по-големи възли на щитовидната жлеза.

ЯМР: ЯМР може да помогне за оценка на размера и формата на щитовидната жлеза

Биопсия. Биопсия с игла известна още като биопсия с аспирация с тънка игла се използва за подпомагане на оценката на подозрителни тироидни бучки и възли. Тънка игла се вкарва директно във възела и клетките се изтеглят за оценка в лаборатория за рак. Някои лекари използват ултразвук докато провеждат биопсия, за да насочват позицията на иглата.

Докато 95% от възлите на щитовидната жлеза не са ракови биопсията заедно с някои допълнителни тестове може да направи резултатите от биопсията по - точни и да спести ненужна операция за възли които се оказват доброкачествени.

С тази комбинация от изследвания и тестове лекарите оценяват възли със съмнителни характеристики за диагностициране или изключване на рак на щитовидната жлеза, поставят точна диагноза и в резултат на това назначават лечение.

Самотест за проверка

Въпреки, че не се счита за диагностично можете да извършите самопроверка на шията си, за да потърсите бучки и уголемяване. По принцип проверката на врата не се счита за надеждна или точна в сравнение с други налични методи за изпитване. Това може да даде фалшиво отрицателно. Може да имате заболяване на щитовидната жлеза дори, ако шията се чувства напълно нормално. Самопроверката обаче не пречи и е проста. С пръстите си внимателно опипайте за бучки в шията докато поглъщате глътка вода.

https://www.verywellhealth.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

292

реклама

Коментариреклама


Свързани статии