Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Симптоми и диагностика на брадикардия (забавена сърдечна честота)

 
Симптоми и диагностика на брадикардия (забавена сърдечна честота)

Брадикардията е вид анормален сърдечен ритъм или аритмия. Случва се когато сърцето бие много бавно по-малко от 60 удара в минута. Нормалният сърдечен ритъм започва с електрически импулс от синусовия възел, малка площ в дясното предсърдие на сърцето (дясна горна камера). Електричеството преминава през сърцето и кара мускула да се свива между 60 и 100 пъти всяка минута.

Какви са симптомите на брадикардия?

Понякога брадикардията не причинява симптоми, но в други случаи може да се изпитат:

Какво причинява брадикардия?

Някои деца и възрастни хора, както и спортисти често спортуващи може да имат нисък пулс в покой, коeто не е медицинско състояние. Други по-сериозни причини за брадикардия включват:

Синдром на болния синус

Синдромът на болния синус се появява когато синусовият възел - естественият пейсмейкър на сърцето не задейства надеждно всеки сърдечен ритъм. Задейства някои сърдечни удари, но не всички, така че сърдечната честота е бавна и нередовна. Това състояние се случва по-често при възрастни хора. Рисковите фактори за синдром на болния синус включват:

 

Сърдечен блок

Сърдечен блок възниква когато електрическият сигнал, който свива предсърдията (горните камери на сърцето) не винаги пътува до вентрикулите (долните камери). Сърдечен блок 2: 1 означава, че за всеки две контракции на предсърдията има само една контракция на вентрикулите. Пълният сърдечен блок означава, че няма връзка между горната и долната камера на сърцето. За щастие сърцето е "проектирано" с два резервни "пейсмейкъра" във вентрикулите. Вроден сърдечен блок присъства при раждането. Рисковите фактори за сърдечен блок включват:

Други причини за брадикардия:

Диатностика на брадикардия

Брадикардия понякога може да бъде диагностицирана от Вашия лекар с ЕКГ. Но когато е случайно събитие редовната ЕКГ може да е нормална. Ако случаят е такъв Вашият лекар може да Ви даде ЕКГ монитор, който да носите у дома, за да записва сърдечния ритъм с течение на времето:

Холтер монитор: преносима ЕКГ, носена от един до седем дни.

Преносима ЕКГ носена в продължение на един или два месеца, но се задейства само когато сърдечният ритъм стане ненормален или когато го активирате ръчно.

Имплантируем монитор: малък монитор поставен под кожата и носен в продължение на няколко години, за да записва състояния, които се случват рядко.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОКАРДИОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

285

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !