Симптомите на коронавирус Covid-19

62821
Симптомите на коронавирус Covid-19

Коронавирусът причинява тежко белодробно заболяване.

Какви са симптомите?

Започва с треска последвана от суха кашлица. След седмица това води до недостиг на въздух и задушаване, като някои пациенти се нуждаят от болнично лечение. Налични са симптоми като главоболие, кашлица, болка в мускулите, умора. Инфекцията рядко причинява хрема или кихане.

реклама

Инкубационният период - между инфекция и проявяване на някакви симптоми - продължава до 14 дни, според Световната здравна организация (СЗО). Някои учени които изследват коронавируса казват, че това може да е по-дълъг период до 24 дни. А китайските учени твърдят, че някои хора могат да бъдат заразни дори преди да се появят симптомите им.

Колко смъртоносен е коронавирусът?

Въз основа на данни от 44 000 пациенти с коронавирус СЗО казва: 81% развиват леки симптоми, 14% развиват тежки симптоми, 5% стават критично болни. Хиляди все още се лекуват, но може да продължат да умират, така че смъртността може да бъде и по-висока. Но също така не е ясно колко леки случаи остават нерегистрирани. Около един милиард души хващат грип всяка година при смъртност между 290 000 и 650 000. Тежестта на грипа се променя всяка година.

Може ли коронавирусът да се лекува?

В момента лечението се основава на поддържане на тялото на пациента, включително поддържане на дишането докато имунната им система може да се пребори с вируса. Въпреки това работата по разработването на ваксина е в ход и учените се надяват да има изпитания върху хора. Болниците също тестват антивирусни препарати, за да видят дали имат влияние.

Как да се предпазите?
СЗО съветва:

  • Измивайте ръцете си - сапун или гел за ръце може да убие вируса
  • Покрийте устата и носа си при кашлица или кихане - в идеалния случай с маска. И измийте ръцете си след това, за да предотвратите разпространението на вируса
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата - ако ръцете Ви докосват повърхност замърсена от вируса може да го пренесат в тялото Ви
  • Не се приближавайте твърде много до хора кашлящи, кихащи или с треска - те могат да излъчат във въздуха малки капчици съдържащи вируса. В идеалния случай разстоянието е 1 м.

Колко бързо се разпространява коронавирусът?

реклама

Всеки ден се съобщават хиляди нови случаи. Анализаторите обаче смятат, че истинският мащаб може да бъде 10 пъти по-голям от официалните данни. В момента има възникнали огнища в Южна Корея, Италия и Иран. Това предизвика опасения, че може да се превърне в пандемия. Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света.

СЗО заяви, че е загрижена за броя на случаите без значение дали има връзка с Китай или други потвърдени случаи в други дтрани. Има надежда смяната на сезоните да помогне да се предотврати огнището. Въпреки това през лятото в Саудитска Арабия се появи различен щам на коронавирус - респираторен синдром на Близкия изток, така че няма гаранция, че по-топлото време ще спре огнището.

Как се появи коронавирусът?

Този вирус всъщност не е "нов" - просто е нов за хората, като прескочил от един вид организъм в друг. Много от ранните случаи са свързани с пазара за търговия на едро с морски дарове в Южен Китай в Ухан. В Китай много хора влизат в близък контакт с животни пренасящи вируси, а гъстото градско население на страната означава, че болестта може лесно да се разпространи. Тежкият остър респираторен синдром (Sars) който също се причинява от коронавирус е започнал при прилепи и след това заразява бозайника цивитна котка, която от своя страна го предава на хората и ги заразява. Избухването на SARS започнало в Китай през 2002 г., е убило 774 от заразените 8 098 души.

Сегашният вирус, един от седемте вида коронавирус изглежда не мутира засега. Но докато изглежда стабилен, учените го изучават отблизо.


Картата може да се отвори от тук.
Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

https://www.bbc.com/news


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се