Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието върху очите

 
Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието върху очите

Смарт телефони, лаптопи и другите преносими устройства предават светлина. Синята светлина обаче може да бъде "токсична" за очите.

Учените от университета в Толедо са открили, че синята светлина излъчвана от технологиите има потенциал да доведе до дегенерация на макулата, една от причините за загуба на зрението.

„Не е тайна, че синята светлина уврежда зрението ни като уврежда ретината на окото“, каза д - р Аджит Карунаратне, асистент в катедрата по химия и биохимия на Университета в Толедо.

Дегенерацията на макулата е резултат от смъртта на фоторецепторните клетки в ретината. Функцията на фоторецепторните клетки е да улавят визуални изображения и да сигнализират до мозъка с помощта на ретината.

Ретината на окото се задейства от синя светлина и предизвиква различни химични реакции. Тези реакции в окото могат да бъдат "отровни" за молекулите на фоторецепторните клетки което ги уврежда. Когато тези фоторецепторни клетки умрат няма регенерация.

Какво установява проучването?

Учените въвеждат ретината в други клетки в тялото включително сърдечни клетки, ракови клетки и неврони. Когато тези клетки инфузирани в ретината били изложени на синя светлина те също умирали. Не се наблюдава промяна когато синя светлина или ретината се използват самостоятелно.

Екипът също излага различни клетки в тялото на зелена, жълта и червена светлина и интересното е, че не се наблюдават резултати.

„Токсичността генерирана от ретината от синя светлина е универсална. Може да убие всеки тип клетка", каза д - р Карунаратне.

Част от това явление може да се дължи на факта, че синята светлина има по - къса дължина на вълната в сравнение с други цветове и в резултат на това има повече енергия. Допълнителната енергия може да бъде причината за тази химическа промяна, причиняваща токсичност генерирана от ретината.

„Изглежда, че синята светлина уврежда клетките на ретината. Все още не е ясно колко синя светлина и за колко време е необходимо да се повредят тези клетки. Знаем, че щетите са необратими“, каза д-р Марк Фромър, офталмолог в болницата Lenox Hill в Ню Йорк.

Не се отчайвайте

Въпреки откритието, че действието на синята светлина върху ретината може да увреди клетките експериментите са проведени в лабораторни условия, а не върху самите очи.

Д - р Карунаратне и неговият екип провеждат проучването, за да разберат механизма и способността на светлина причинява клетъчна смърт, те не са сигурни дали това се случва в самото око.

В изявление на своя университетски уебсайт д - р Карунаратне заявява: „Предупреждаваме обществеността, че нашето проучване не показва, че светлината от мобилни устройства или други цифрови екрани причинява слепота. Дали синята светлина от мобилни устройства и цифрови екрани предизвиква подобни нива на токсичност е въпрос без сигурен отговор и в момента се изследва.“

Въпреки, че свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга хора от всички възрасти най - вероятно е да се появи след 60 - годишна възраст. Експертите обаче подозират, че това може да се случи по - рано с увеличеното използване на технологиите за синя светлина.

Фондация BrightFocus очаква в световен мащаб да засегне почти 288 милиона души до 2040 г. Защитата може да изглежда толкова лесно колкото избягването на синя светлина, но може да не е толкова просто. Синята светлина идва не само от нашите цифрови устройства, но и от естествената слънчева светлина.

Освен това някои ситуации като например използването на технологиите през нощта също могат да засилят синята светлина. Предаваната синя светлина особено в тъмното насочва светлината в много малка област вътре в окото. Автор на изследване свързва този феномен с използването на лупа на слънце, светлината може да стане толкова интензивна и фокусирана, че да изгори окото.

Синята светлина от тези екранирани устройства също може да доведе до сухота в очите. Проучвания са установили, че с увеличената употреба на смарт телефони, iPad и лаптопи има увеличение на развитието на сухота в очите поради намалена честота на мигане. С течение на времето колкото повече някой се ангажира с устройствата си толкова по - малко мига. Това на практика кара сълзите да се изпаряват по - бързо оставяйки роговицата да изсъхне.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОФТАЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

За да помогнат в борбата с това явление няколко технологични компании вече са създали потенциални решения. Apple предлага настройката „нощна смяна“, а Samsung предлага „филтър за синя светлина“, за да намали количеството синя светлина което се излъчва на екрана на устройството.

Обмислете да намалите максимално времето си на тези устройства и дайте почивка на очите. Просто да затворите очите си за кратко или погледнете в далечината, за да помогнете за отпускането на мускула на окото и да намалите ненужното напрежение.

Въпреки, че това проучване е добра информация за тези които са изложени на риск от дегенеративни очни заболявания, това е още една причина за всички останали да обмислят ограничаване на излагането си на екрани особено след залез слънце.

https://www.healthline.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

331

реклама

Коментариреклама


Свързани статии