Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Синдромът на разбитото сърце! Съществува ли наистина такова състояние?

 
Синдромът на разбитото сърце! Съществува ли наистина такова състояние?

 

  Всеки от нас, който е преживял тежка загуба или житейска трудност, добре познава силната и нетърпима болка в гърдите, която описваме като „болка в душата” или „разбито сърце”. Понякога обаче зад болката, която усещаме, действително стои реален медицински проблем, наречен синдром на разбитото сърце.

Какво представлява синдромът на разбитото сърце?

  Синдромът на разбитото сърце, е известен още като стрес – индуцирана кардиомиопатия или Такоцубо кардиомиопатия (Такоцубо представлява японски уред за улов на октоподи, който има форма на делва, напомняща на формата, която лявата камера на сърцето придобива при този синдром). Той се характеризира с внезапно настъпила, силна сърдечна болка, съпроводена със затруднено дишане, която се появява скоро след драматично събитие – смърт на любим човек, раздяла, изоставяне, провал в професионален план и други.

  Това състояние се среща по – често при жените и е характерно за хора, които нямат предшестващи сърдечни проблеми. За сега не е установен точния механизъм, по който силният стрес предизвиква сърдечната болка, но се счита, че внезапното отделяне на голямо количество стресови хормони – адреналин и норадреналин, имат отношение към нея.

Как  се поставя диагнозата и по какво се различава от инфаркта?

  Симптомите, с които се характеризира, синдромът на разбитото сърце – силна сърдечна болка и задух, много наподобяват тези на инфаркта.  За разлика от него обаче се появяват скоро след преживян тежък стрес и  не водят до характерните промени в електрокардиограмата и завишаването на стойностите на сърдечните ензими, които са характерни за миокардния инфаркт.

  Диагнозата се поставя чрез електрокардиограма, която може да покаже учестена сърдечна дейност или аритмия, изследване на сърдечни ензими, които не са завишени при това състояние, ехокардиография, която показва отпусната стена на лявата камера на сърцето, почти невземаща участие в изпомпването на кръвта. В някои случаи различаването му от миокардния инфаркт е трудно и се налага провеждане на коронарография – проникване през артерията на ръката до коронарните артерии с помощта на катетър, с който се впръсква контраст, и проверяване проходимостта на тези артерии, която е напълно запазена при синдрома на разбитото сърце.

Каква е прогнозата?

  За разлика от миокардния инфаркт, прогнозата на пациентите със синдром на разбитото сърце е много добра. При по – голямата част от тях насъпва пълно възстановяване след няколко дни или седмици. В някои случаи се налага използването на медикаменти от групата на диуретиците, АС – инхибиторите, бета блокерите и някои анксиолитици (успокоителни).

  Въпреки благоприятната прогноза на това състояние, в някои случаи е възможно да се развият тежки аритмии и дори кардиогенен шок, които да застрашат живота.

 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2206

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !