Omed.bg

Слънчева алергия! Какво трябва да знаем за нея?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Слънчева алергия! Какво трябва да знаем за нея?


   Слънчевата алергия е едно често срещано заболяване през топлите месеци. Засягат се и двата пола в еднаква честота. Може да боледуват както деца, така и възрастни. Слънчевата алергия е по-често срещана при хора, които имат и други алергии (към храни, медикаменти, растения, домашен прах, животни и т.н.). Счита се, че може да има и известна генетична предизпозиция.

   Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система, която не се отличава особено от останалите алергии. Под въздействието на слънчевите лъчи в кожата се образуват вещества, срещу които имунната система реагира. В резултат на това се получава възпалителна реакция и се отделят редица биологично активни вещества. На тях именно се дължат симптомите: обрив, сърбеж, оток. Понякога е по-трудно различаването на слънчевата алергия от слънчевото изгаряне. Основната разлика между тях е, че алергията се появява дори и при кратко излагане на слънце. За да се получи слънчево изгаряне е нужно продължително излагане на слънце в опасните часове (от 11 до 15 часа).

Какви са симптомите на слънчевата алергия? Какви са видовете?

   Задължителен и винаги присъстващ симптом е кожният обрив, който е с различен по интензитет сърбеж. Локализацията на обрива е по откритите части на тялото – лице, шия, крайници, гръб, корем. Характерно е, че обривът не се появява по участъците, които не са били излагани на слънчева светлина.

Как се лекува слънчевата алергия и как да се предпазим от нея?

   Лечението зависи от формата на заболяването. Най-често се прилагат локални и системни блокери на хистаминовите рецептори, тъй като хистаминът е основния медиатор, който се свързва с алергията. При тежки случаи може да се използват кортикостероиди. При фототоксични и фотоалергични реакции трябва да се открие сенсибилизиращия продукт и да се преустанови употребата му. Най-важната част от лечението е да се ограничи слънчевото излагане, за да не се задълбочи състоянието.

   Задължително трябва да се използват слънцезащитни продукти. Те предпазват кожата от вредните въздействия на слънцето. Да, някои може да бъдат причина за фототоксични реакции, но тези случаи са много редки и категорично това не е причина да не бъде използвана защита. Когато се нанасят лекарствени продукти върху кожата е желателно след това да не излагате тази зона на пряка слънчева светлина.

   Слънчевата алергия е заболяване, което успешно може да бъде лекувано и профилактирано.

 

5160

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !