Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Средиземноморската диета – най добрия начин за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания!

 
Средиземноморската диета – най добрия начин за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания!

 

  Понятието диета се възприема от голяма част от хората като режим ограничаващ приема на храна с цел редуциране на телесното тегло. Всъшност значението на думата е по – широко, диетата невинаги означава намален прием на хранителни вещества, а определен тип хранене, съобразен със здравословното състояние. В последните години доста популярни станаха кето диетата, разделното хранене и други хранителни режими, но повечето проучвания сочат Средиземноморската диета като най - здравословния начин на хранене. Още преди десетки години, хората са забелязали, че населението на Гърция, Хърватия, Италия и други (средиземноморските страни) боледува значително по – малко и има по – голяма продължителност на живота.

Какво представлява Средиземноморската диета?

  Традиционната храна в страните по крайбрежието на Средиземноморско море включва много пресни плодове и зеленчуци, зехтин, риба, ядки, пълнозърнести храни и варива. Чашата червено вино също е почти неразделна част от менюто, както и приятната компания. Червеното месо, животинските мазнини, рафинираната захар, бялото брашно и хидрогенираните мазнини не фигурират в менюто на средиземноморското население.

Кои са хранителните продукти, които трябва да включим в менюто си?

  В случай, че решите да преминете към средиземноморския тип на хранене, пресните плодове и зеленчуци като домати, краставици, спанак, броколи, листни зеленчуци, ябълки, банани, фурми, праскови трябва да присъстват ежедневно в менюто ви. Ядките – кашу, бадеми, лешници, шан фъстък са перфектни за закуска между храненията, стига да не се прекалява с тях, поради високото им съдържание на мазнини. Рибата – скумрия, сьомга, риба тон, сърдини трябва да бъде част от трапезата поне два дни в седмицата. Пълнозърнестите храни, зехтина, маслините и варивата също са неизменна част от този тип хранене.

Кои храни трябва да изключим от менюто си?

  Средиземноморската диета не изключва месото, но набляга на рибата и диетичните бели меса, например пилешко и заешко. В случай, че решите да преминете към този хранителен режим, свинското и телешкото месо трябва да присъстват на масата ви значително по – рядко. Същото важи и за животинските мазнини, като маслото, което може да замените със зехтин. Рафинираната захар, бялото брашно, хидрогенираните мазнини, които са основни съставки на редица десерти и сладкиши предлагани в магазините също трябва да отпаднат от менюто ви.

В какво се състои благоприятния ефект на Средиземноморската диета върху сърдечно-съдовата система?

  Проведени са редица проучвания, които са доказали позитивните ефекти на Средиземноморската диета върху сърдечно-съдовата система. Те се дължат на увеличения прием на моно- и полиненаситени мастни киселини чрез ежедневната консумация на зехтин, маслини и ядки. За ненаситените мастни киселини е известно, че повишават нивата на НDL (добрия холестерол) и забавят развитието на атеросклеротични плаки по съдовете, съответно и риска от възникване на остри сърдечно-съдови инциденти – инфаркт и инсулт. Рибата, която също е неизменна част от тази диета, има високо съдържание на омега 3 мастни киселини, които също имат доказан ефект за намаляването на риска от появата на заболявания на кардиоваскуларната система.

  Средиземноморската диета има позитивни ефекти и върху други органи и системи. Известно е, че този вид хранене е свързан с по – нисък риск от възникване на онкологични заболявания и диабет. Разбира се, нека да не забравяме факта, че здравословното хранене трябва да бъде съчетано с добра физическа активност, за да може да прояви всичките си благоприятни ефекти върху организма.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1343

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !