Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Свръхактивна или неактивна щитовидна жлеза - какво трябва да знаем

 
Свръхактивна или неактивна щитовидна жлеза - какво трябва да знаем

Чувствате липса на енергия и усещате симптоми на депресия, умора и наддаване на тегло.Основната причина може да е щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза с форма на пеперуда разположена в областта на шията произвежда хормони които контролират начина по който тялото използва енергията. Играе важна роля в регулирането на цялостния метаболизъм (начинът по който тялото превръща храната в енергия).

Също така влияе и върху сърцето, мозъка, бъбреците и репродуктивната система, мускулите, костите, холестерола и апетита.

Най - честите проблеми с щитовидната жлеза включват анормално производство на хормони. Ако има твърде много от тези жизненоважни вещества за тялото резултатът е състояние известно като хипертиреоидизъм. Твърде малкото производство на хормони води до хипотиреоидизъм.

Въпреки, че ефектите от проблемите с щитовидната жлеза са неприятни и дискомфортни повечето състояния на щитовидната жлеза могат да се управляват добре, ако се диагностицират и лекуват.

Свръхактивна щитовидна жлеза

Хипертиреоидизмът се случва когато щитовидната жлеза стане свръхактивна и произвежда твърде много от хормоните. Хипертиреоидизмът засяга жените 5 до 10 пъти по - често от мъжете и е най-често срещан при възраст под 40 години. При хипертиреоидизъм има проблеми които се отразяват дейността на органите на тялото което води до симптоми като:

Хипертиреоидизмът може да се прояви по няколко начина:

Болест на Грейвс: Освобождаването на повече хормони се задейства от автоимунно разстройство. По някаква неизвестна причина тялото атакува щитовидната жлеза карайки я да секретира твърде много хормони.

Токсични аденоми: Възли (анормални израстъци или бучки) които се развиват в щитовидната жлеза и започват да отделят хормони на щитовидната жлеза нарушавайки хормоналние баланс на тялото. В някои случаи може да има повече от един от тези възли.

Подостър тиреоидит: Болезненото възпаление на щитовидната жлеза причинява увеличаване на жлезата и отделяне на излишните хормони което води до временен хипертиреоидизъм който отзвучава спонтанно. Подострият тиреоидит обикновено продължава няколко седмици, но може да продължи месеци.

Неправилно функциониране на хипофизната жлеза или ракови образувания в щитовидната жлеза: Макар и рядко хипертиреоидизмът може да се развие от тези причини.

"Тих" тиреоидит: Обикновено е временно състояние на излишно освобождаване на хормони на щитовидната жлеза което причинява лек хипертиреоидизъм. В някои случаи може да е резултат от  трайно увреждане на щитовидната жлеза.

Следродилен тиреоидит: Вид хипертиреоидизъм който се проявява при малък процент от жени в рамките на месеци след раждането. Продължава само няколко месеца последвани от няколко месеца на намалено количество на хормоните произвеждани от щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза про тези жени обикновено напълно възстановява нормалната си функция.

Приемането на излишък от хормони на щитовидната жлеза може да доведе до хипертиреоидизъм.

Недостатъчно активна щитовидна жлеза

Хипотиреоидизмът е вследствие от недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза. Тъй като производството на енергия от тялото изисква определени количества хормони на щитовидната жлеза спадът в производството на хормони води до по - ниски нива на енергия което Ви кара да се чувствате изтощени и уморени.

Възрастните особено жените са по - склонни да развият хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът също се предава в семейството.

Ако хипотиреоидизмът не се лекува може да повиши нивата на холестерола и  е по - вероятно да предизвика инфаркт или инсулт. По време на бременност нелекуваният хипотиреоидизъм може да навреди на бебето. 

Причините за хипотиреоидизъм могат да включват:

Тиреоидит на Хашимото: Автоимунно заболяване при което тялото атакува тъканта на щитовидната жлеза. В крайна сметка тъканта умира и спира да произвежда хормони. При това състояние се появяват други автоимунни заболявания и генетично други членове на семейството също могат да бъдат засегнати от това състояние.

Отстраняване на щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза може да бъде отстранена хирургично или увредена в следствие лечение на хипертиреоидизъм.

Излагане на прекомерни количества йод: Лекарството за сърцето амиодарон може да изложи пациента на твърде много йод. Лечението с радиоактивен йод за хипертиреоидизъм може също да доведе до хипотиреоидизъм. Може да сте изложени на по - голям риск от развитие на хипотиреоидизъм особено, ако сте имали проблеми с щитовидната жлеза в миналото.

Литий: Това лекарство също се счита като причина за хипотиреоидизъм.

Ако не се лекува за дълъг период от време хипотиреоидизмът може да доведе до микседемна кома. Рядко, но потенциално фатално състояние което изисква незабавни хормонални инжекции.

Диагностика на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Лекарят ще попита за симптомите и ще направи физически преглед. След това те ще назначи кръвни изследвания, за да се види колко хормон на щитовидната жлеза произвежда тялото. Лекарят може да открие, че имате хипертиреоидизъм докато прави тест по друга причина.

Признаци и симптоми на проблем с щитовидната жлеза:

Симптомите на хипотиреоидизъм се появяват бавно с течение на времето. В началото може да не забележите тези симптоми. Или може да ги объркате с възрастта, но това може да не са нормалните признаци на напредване на възрастта. Посетете Вашия лекар, ако имате симптоми като тези които се влошават или не изчезнат.

Бременността изисква повишено производство на хормоните на щитовидната жлеза, тъй като може да причини хипотиреоидизъм. 

Лечение на хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът се лекува лесно. С лечение можете да водите здравословен живот. Без лечение хипертиреоидизмът може да доведе до:

Ако симптомите Ви притесняват лекарят може да предпиша бета - блокери. Те могат да Ви помогнат да се почувствате по - добре докато Вашият лекар прецени какво трябва да бъде Вашето лечение. Дори, ако симптомите не Ви притесняват все пак имате нужда от лечение, защото хипертиреоидизмът може да доведе до по - сериозни проблеми.

Радиоактивният йод и лекарствата срещу щитовидната жлеза са лечението което лекарите използват най - често. Най - доброто лечение за вас ще зависи от редица фактори, включително възрастта. Някои пациенти се нуждаят от повече от един вид лечение.

След лечението ще са необходими редовни кръвни изследвания. Тези тестове проверяват дали хипертиреоидизмът се е върнал и дали щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормони. Понякога лечението лекува хипертиреоидизъм, но причинява обратния проблем твърде малко хормон на щитовидната жлеза. Ако това се случи може да се наложи да приемате хормонални лекарства до края на живота си.

Лечение на хипотиреоидизъм

Лекарите обикновено предписват хормонално лечение на хипотиреоидизъм. Повечето пациенти започват да се чувстват по - добре в рамките на седмица или две. Симптомите вероятно ще изчезнат в рамките на няколко месеца, но най - вероятно ще трябва да продължите да приемате лекарствата до края на живота си.

В повечето случаи лекарствата с хормони на щитовидната жлеза действат бързо за коригиране на симптомите. Пациенти с хипотиреоидизъм които приемат лекарства с хормони на щитовидната жлеза обикновено забелязват:

Важно е лекарството да се приема точно според предписанието. Ще трябва да посещавате отново Вашия лекар, за да сте сигурни, че имате правилната доза. Получаването на твърде много или твърде малко хормони на щитовидната жлеза може да причини проблеми.

Ако имате лек (субклиничен) хипотиреоидизъм може да не се нуждаете от лечение. Но наблюдавайте внимателно за признаци за влошаване.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Заболяване на щитовидната жлеза или менопауза

Според Американската асоциация на клиничните ендокринолози (AACE) милиони жени с неразрешени симптоми подобни на менопаузата дори тези които приемат естроген може да страдат от недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза. Докато симптоми като умора, депресия, промени в настроението и нарушения на съня често се свързват с менопаузата те също могат да бъдат признаци на хипотиреоидизъм.

Проучване на AACE показа, че само една от четири жени които са обсъждали менопаузата и нейните симптоми с лекар също е тествана за заболяване на щитовидната жлеза. 

Ако изпитвате симптоми на менопауза и симптомите продължават въпреки подходящата терапия Вашия лекар ще направи скрининг на щитовидната жлеза (TSH). Кръвна проба е всичко което е необходимо за поставяне на първоначалната диагноза на хипотиреоидизъм и лечението се постига лесно с хормонозаместителна терапия.

Рак на щитовидната жлеза

Ракът на щитовидната жлеза е доста рядък и се среща при по-малко от 10% от възлите на щитовидната жлеза. Може да имате един или повече възли на щитовидната жлеза в продължение на няколко години преди да се определи че са ракови. Хората получили лъчева терапия на главата и шията по - рано в живота си вероятно са по - склонни към рак на щитовидната жлеза. Признаци и симптоми:

Някои хора може да нямат никакви симптоми. Лекарят може да открие бучка или възел на шията по време на рутинен физически преглед.

Повечето хора които се лекуват за рак на щитовидната жлеза се справят много добре, защото ракът обикновено се открива рано и лечението включително хирургията работи добре. Веднъж лекуван ракът на щитовидната жлеза рядко рецидивира.

https://www.webmd.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

2096

реклама

Коментариреклама


Свързани статии