Omed.bg
реклама


Съдови заболявания. Какво знаеш за мозъчно - съдовата болест?

 
Съдови заболявания. Какво знаеш за мозъчно - съдовата болест?

Засягането на сънните артерии може  да протича дълго време безсимптомно. Когато отлаганията в стената на сънната артерия доведат до пълното й запушване,  се предизвиква спиране на кръвотока в съда, кръвоснабдяващ мозъка, което води до инсулт. Възможно е и откъсване на малки частици от натрупаните в стената на съда тромби и атероматозни плаки, които да запушат малки съдове в мозъка.

Обикновено се появяват следните симптоми: внезапна мускулна слабост или изтръпване на едната страна на тялото, изкривяване на устния ъгъл, нарушения в зрението или слуха, нарушен говор или неправилно използване на думите, остро и силно главоболие, виждане на двойни образи, кратковременна загуба на съзнание. При тези симптоми е задължителна спешна консултация с лекар!

При една вече известна високостепенна (70%) стеноза (стеснение) на сънната артерия рискът от инсулт може да бъде минимизиран посредством операция. 


Тези операции се извършват повече от 50 години и са част от задължителния спектър хирургични интервенции на всяка съвременна съдова хирургия. При напредване на процеса с цел превенция на мозъчно-съдовата болест и евентуален инсулт утвърден метод за лечение е т.нар. ТЕА или дезоблитерация на сънната артерия. Това е операция, която се извършва най-често под обща анестезия. С кос страничен разрез в областта на шията с дължина около 5-6см. се достига до променената сънна артерия.

След отварянето на нейния лумен се премахва по хирургичен път стесняващата артерията атеросклеротична плака с променения слой на стената. Артерията финално се затваря със синтетична заплатка. По време на операцията мозъчното кръвообращение се изследва чрез различни апаратни методи и при съмнение, че е налице риск от нарушаването му, се поставя в артерията канюла или т.нар. шънт за поддържане кръвотока към мозъка. Операцията се извършва с под 2% следоперативни усложнения за превенция на мозъчните инсулти, което я прави безопасна и ефективна.

Кардиологична болница Сити Клиник София осигурява пълен набор от извънболнична и болнична медицинска помощ с акцент върху сърдечно-съдовите заболявания, Лидер е в следните направления - инвазивна кардиология, ангиология и флебология, електрофизиология, кардиохирургия, съдова хирургия и образна диагностика. Сити Клиник София е единственото лечебно заведение у нас и в Югоизточна Европа акредитирано от JCI (Joint Commission International). Болницата е отличена с най-високия стандарт за качество и безпaстаност в областта на здравеопазването, даван от най-престижната международна институция.
Материал публикуван с разрешението на City Clinic

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

10655


  • Съдови заболявания. Какво знаеш за мозъчно - съдовата болест?
реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !