Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Сърдечните симптоми могат да повлияят на това колко кафе пием

 
Сърдечните симптоми могат да повлияят на това колко кафе пием

Проучване установява, че при хората със симптоми на сърдечно-съдови здравословни проблеми като ангина и сърцебиене има тенденция да пият по-малко кафе, да избягват кафето или да пият без кофеиново кафе. Учените са използвали генетичен метод, за да покажат, че тези симптоми определят количеството кафе което хората пият, а не е определящо поведението на самия човек.

Уникалният вкус и мирис на кафе заедно със способността му да разбужда хората сутрин го превръщат в една от най-популярните напитки в света.

Изследването поставя под съмнение наблюдателните доказателства, че пиенето на умерени количества кафе може да е от полза за сърдечно-съдовото здраве. Проучвания които проследяват хората с течение на времето предоставя доказателства, че пиенето на тази напитка е безопасно за повечето хора и е свързано с по-ниски нива на смъртност.

Ново проучване обаче предполага, че някои от предполагаемите ползи на кафето за здравето на сърдечно-съдовата система може да са преувеличени. Изследването поставя под съмнение някои доказателства, че пиенето на умерени количества кафе може да е от полза за сърдечно-съдовото здраве

В резултат на кофеина, който кафето съдържа, прекомерната консумация може да причини неприятни симптоми като тахикардия и сърцебиене. Пиенето на кафе също може да доведе до умерено, временно повишаване на кръвното налягане.

Така, че може да бъде изненадващо, че хората пиещи кафе или имат нормално или намалено кръвно налягане в сравнение с хората които не пият кафе. Едно от обясненията може да бъде, че пиещите кафе развиват физиологичен толеранс към ефектите на кофеина.

Но ново проучване предполага, че хората с висок генетичен риск от сърдечно-съдови заболявания несъзнателно намаляват количеството кафе което пият, за да избегнат неприятните сърдечно-съдови симптоми. Изследването подкрепя резултатите, че хората с високо кръвно налягане, ангина или аритмия пият по-малко кофеиново кафе и са по-склонни да пият кафе без кофеин. Има сериозни доказателства, че тяхната генетична уязвимост към сърдечно-съдови заболявания води до намалена консумация на кафе. Това изключва алтернативното обяснение, че консумацията на по-малко кафе ги прави по-уязвими към сърдечно-съдови заболявания.

Водени от генетиката

„Независимо дали пием много кафе, малко или изобщо избягваме кофеина това проучване показва, че генетиката ръководи решения ни за защита на нашето кардио здраве. Ако тялото Ви казва да не пиете тази допълнителна чаша кафе вероятно има причина. Слушайте тялото си, то се сообразява със здравето Ви повече отколкото си мислите“, изтъква професор Елина Хиппонен, която ръководи изследването и ръководи Австралийския център за прецизно здраве.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДНК ТЕСТ С ОТСТЪПКА ТУК!

При проучвания този ефект може да създаде фалшивото впечатление, че кафето предотвратява високо кръвно налягане и защитава сърцето. В действителност хората уязвими на високо кръвно налягане могат просто да избягват да пият кафе, защото за тях кофеинът е по-вероятно да причини неприятни симптоми.

Учените са използвали информация за 390 435 бели британски участници на възраст 39–73 години, които са част от медицинска и генетична база данни наречена UK Biobank. Участниците отчитат редовната си консумация на кафе. Изследователите също измерват кръвното си налягане и сърдечната честота и отбелязват сърдечно-съдови симптоми. Участниците с високо кръвно налягане, ангина или аритмия са консумирали по-малко кофеиново кафе в сравнение с тези без тези симптоми.

За да определят дали редовната консумация на кафе е причинила симптомите или дали симптомите са предизвикали намаляване на консумацията на кафе изследователите са използвали статистическа техника, наречена Менделова рандомизация (метод за използване на измерени вариации в гени с известна функция за изследване на причинно-следствения ефект).

Тази техника експлоатира случайното наследяване на генетични варианти, които увеличават риска на човек от конкретен изход по-късно в живота, в този случай връзката между кръвното налягане и сърдечната честота с обичайната консумация на кафе.

Тъй като фактори като начин на живот или диета не могат да променят генетичната последователност на човек всички асоциации, които изследователите са открили трябва да се дължат на генните варианти, а не на други фактори. Когато анализирали данните резултатът показал, че наличието на определен генетичен вариант определя колко кафе пие човек.

„Това означава, че някой, който пие много кафе, вероятно да има по-голяма толерантност към кофеин в сравнение с този, който пие много малко. И обратното тези, които не пият кафе или някой, който пие кафе без кофеин е по-вероятно склонен към неблагоприятните ефекти на кофеина и по-податлив на високо кръвно налягане“, казва проф. Хиппонен.

Психологически ефекти

Дали психологическите ефекти, които някои хора изпитват когато пият много кафе като тревожност и възбуда също могат да играят роля?

„Това не е нещо което разгледахме в нашето проучване, но всяко неприятно усещане което човек изпитва в отговор на консумацията на кафе вероятно ще намали желанието му да пие кафе“, каза проф. Хиппонен.

Д-р Едо Паз, лекар от дигиталната платформа за първична помощ K Health споделя: „Пиенето на твърде много кафе може да доведе до ефекти като главоболие, тревожност, треперене и затруднен сън. По-специално по отношение на сърцето, излишният прием на кафе може да доведе до сърцебиене и може да предизвика събития в сърцето, като ненормални сърдечни ритми, при податливи индивиди. "

Проблемът за обратната причинно-следствена връзка

Констатациите от ново изследване показват, че наблюдателни проучвания, които установяват връзка между консумацията на кафе и по-доброто здраве може да са се повлияли от„обратна причинно-следствена връзка“. С други думи здравословните проблеми със сърцето накарали хората да пият по-малко кафе, а не обратното.

Според Проф. Хиппонен рандомизационните проучвания Менделова рандомизация са поставили под съмнение други очевидни защитни ефекти. Например проучвания достигат до извода, че умерената консумация на алкохол предпазва от сърдечно-съдови заболявания и че наднорменото тегло намалява смъртността в сравнение с умереното тегло.

Пушенето намалява апетита и следователно теглото, но също така има връзки с широк спектър от негативни ефекти върху здравето.

"Също така за алкохола показват линейно повишаване на кръвното налягане и риска от инсулт, без полза за лека консумация на алкохол."

Докато са необходими по-нататъшни проучвания като се използва по-разнообразна популация това проучване предлага използването на обмислен, персонализиран подход при пиене на по-високи количества кафе.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

401

реклама

Коментариреклама


Свързани статии