Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Съвети как да предпазите семейството си, за грижите за домашните любимци и дома, ако сте диагностицирани с COVID-19

 
Съвети как да предпазите семейството си, за грижите за домашните любимци и дома, ако сте диагностицирани с COVID-19

Лекари и здравни работници работят за намаляване на разпространението на коронавируса и заболяването COVID-19 което причинява. Хората се опитват да разберат какво да правят, ако получат диагноза COVID-19. Доктор Лиса Марагакис старши директор по превенция на инфекциите в Джон Хопкинс дава някои насоки.

Има ли ваксина и лечение за COVID-19?

Понастоящем няма ваксина която да предотврати COVID-19 или одобрени лекарства за лечение на COVID-19. Няколко академични и здравни организации, както и търговски корпорации работят върху разработване на ваксините. Американска компания твърди, че вероятно ще започне клинично тестване на своята разработка на ваксина върху хора през септември 2020 г. Въпреки това дори на този етап ваксината не се счита за безопасна, ефективна и готова за употреба в широката общественост в продължение на няколко месеца.

Междувременно в цял свят се разработват и тестват много лечения за COVID-19, включително в Джон Хопкинс. Лечението с антитела използва антитела от хора, които са били заразени с COVID-19 и са се възстановили. Изследователите се надяват тези антитела да засилят имунния отговор при новоинфектирани пациенти и тези от рисковите групи.

Какво обикновено се случва когато вирусът навлезе в тялото?

Вирусните капчици предавани от кашлица или кихане на заразен човек навлизат през носа, устата или очите - обичайните входни точки за респираторни вируси. Дори и да не кашлят или кихат директно върху Вас можете да се заразите с вируса, ако докоснете нещо заразено наскоро и след това докоснете лицето, носа, устата или очите си. Оттам той "пътува" до задната част на носната кухина и до лигавиците в задната част на гърлото. Именно там често започват симптоми като възпалено гърло и суха кашлица.

Тогава вирусът се разпространява по проходите на дихателните пътища към белите дробове. Когато мембраните на белите дробове се възпалят е по-трудно да работят правилно. Освен, че причинява проблеми в белите дробове вирусът може също да причини гадене, диария или лошо храносмилане, ако инфектира клетки в стомашно-чревната система.

В най-тежките случаи COVID-19 може да доведе до органна недостатъчност и смърт.

Може ли COVID-19 да доведе до пневмония?

Някои пациенти с COVID-19 могат да развият белодробна инфекция пневмония, ако вирусът проправи път към белите дробове. Ако имате пневмония, въздушните сакчета в белите дробове се пълнят с течност което нарушава способността на белите дробове да предават кислород и води до затруднено дишане. Вирусната пневмония като например от COVID-19 не може да се лекува с антибиотици. В тежки случаи може да е необходима поддръжка на респираторна машина, за да се осигури достатъчна циркулация на кислорода в тялото.

Хората над 65 години и тези с придружаващи заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на пневмония и могат да изпитат по-тежки симптоми. Проучванията показват, че при пациенти с COVID-19 пневмонията може да премине в синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), който може да бъде фатален при някои пациенти.

Колко време отнема появата на симптоми след като сте били изложени на COVID-19?

Симптомите могат да се появят възможно най-скоро два дни след излагане на заразяване до 14 дни най-късно според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Ново проучване ръководено от изследователи от училището за обществено здраве Bloomberg на Джонс Хопкинс изчислява средно време на проява на симптомите от около пет дни. Затова се използва 14-дневният карантинен период за хора вероятно изложени на новия коронавирус.

Как можете да предпазите семейството си от заразяване докато сте вкъщи?

Доколкото е възможно трябва да останете в определена отделна стая и далеч от други хора в дома си. Освен това използвайте отделна баня, ако има такава.

Ако наистина трябва да сте в една и съща стая с други хора трябва да носите маска за лице. Ако не сте в състояние да носите маска за лице (за някои маските могат да причинят проблеми с дишането) хората, които живеят с вас не трябва да стоят във Вашата стая разбира се, ако това е възможно. И трябва да носят маска за лице, ако влязат при Вас.

Как да се грижите за домашните си любимци?

Въпреки, че няма съобщения за животните които се разболяват от COVID-19 се препоръчва заразените хора да ограничават контакта с животни, докато не се знае повече информация за вируса. Избягвайте контакт с вашия домашен любимец. Включително галене и гушкане. Не споделяйте с домашния любимец от Вашата храна.

Когато е възможно нека друг член от домакинството да се грижи за Вашите домашни любимци. Ако трябва да се грижите за тях, носете маска за лице и мийте ръцете си преди и след контакт с тях.

Как може да поддържате дома си чист?

  • Избягвайте да споделяте лични предмети от домакинството като съдове, чаши, прибори, кърпи или спално бельо с други хора или с домашни любимци. След като използвате тези вещи ги измийте или изперете добре
  • Всеки ден почиствайте всички повърхности, които най-често са докосвани. Такива са плотове, електрически ключове, дръжките на вратите, тоалетните, телефони, клавиатури, таблети и нощни шкафчета
  • Почистете всички повърхности, които могат да имат телесни течности върху тях
  • Можете да използвате домакински спрей за почистване или избършете. Не забравяйте да следвате инструкциите на етикета на почистващия продукт за безопасна и ефективна употреба

Ако се разболеете от COVID-19 колко време ще мине преди да се почувствате по-добре?

Разболели се с леки случаи на COVID-19 изглежда се възстановяват в рамките на една до две седмици. При тежки случаи възстановяването може да отнеме шест седмици или повече. Около 1% от заразените хора по света умират от болестта.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Може ли да се разболете от COVID-19 повече от веднъж?

Изследователите все още не знаят дали може да настъпи повторна инфекция. Някои пациенти продължават да дават положителен резултат за вируса известно време след като симптомите им са изчезнали.

Тъй като тестовете откриват вирусен генетичен материал при пациенти след като са се възстановили от COVID-19 се предполага, че може да сте заразни известно време и трябва да вземете предпазни мерки, за да не заразите други. Не забравяйте да следвате инструкциите на вашия лекар. Като цяло можете да се върнете към нормалните дейности, след като са изминали поне седем дни, откакто симптомите са започнали И 72 часа след като треската е минала и другите симптоми се подобряват.

https://www.hopkinsmedicine.org     


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски,  прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

480

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !