Omed.bg

Съвети към родителите как да подготвят своето дете за зъболекарския кабинет

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Съвети към родителите как да подготвят своето дете за зъболекарския кабинет

Едно от най-големите предизвикателства в съвременното зъболечение се оказва лечението на децата. Ако те бъдат предварително подготвени за посещението им в зъболекарския кабинет от страна на родителите се подобрява работата на клиничния екип. С настоящата статия бихме искали да предоставим на вас родители няколко насоки:
Как Вие като родител можете да спомогнете за по-успешното лечение на Вашето дете?

1. Водете Вашето дете на зъболекар на профилактични прегледи, а не когато забележите проблем. Проблемите се проявяват около половин година преди да бъдат осезаемо видими. Добре е детето да „познава“ своя зъболекар преди да има реална нужда от него. Освен това при наличие на болка ще  бъде много по-трудно да се изградим мост на доверие с него.  Ако Вие като дете не сте посещавали с цел профилактика зъболекар, то Вашето дете следва да го прави поне два пъти годишно. Така Вашето дете ще осъзнае, че е важно да има здравна култура и навици, които след време да предадат на своите деца.

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

2. Не водете детето си към зъболекаря, обяснявайки му: „Няма да боли“. Тези думи нямат добър ефект и не предразполагат в добра насока Вашето дете. Желателно е детето да посети за първи път своя зъболекар, когато е спокойно и няма реален проблем. Желателно е в този случай да го подготвите по начин, съобразен с неговата възраст. Вие може да кажете, че има различни лекари: за очи, за уши, за глава… и такива за зъби – зъболекари, които лекуват зъбите. При зъболекаря има малки огледалца, с които преглеждат зъбките, дълга клечка, която търси червеи по зъбите, голяма лампа, която грее като слънцето и с която се виждат по-добре зъбите. По този начин Вие ще предизвикате интерес и позитивно отношение у Вашето дете и при посещението му в кабинета то ще търси тези „предмети“.

3. При наличен кариес в процеса на изчистването му зъболекарите задават „странни“ въпроси на детето, като целят да заангажират неговото внимание: „Гъделичка ли те червеят/зъбчето?“ В тези моменти се е случвало родител да „преведе“ въпроса на детето: „Боли ли те?“…

4. Не плашете детето си с „голямата инжекция“, която слагат докторите!

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

5. Водете Вашето дете в онази част от деня, която е най-подходяща за Вашето дете и в която може да се работи най- лесно с него. Идвайки на зъболекар, когато детето е сънливо или е изморено (например след тренировка), то е нетърпеливо, за него е трудно да държи очите си отворени, а какво остава за провеждането на някаква манипулация.

6. След проведено лечение може да похвалите, наградите и поощрите Вашето дете в разумни граници.

7. Обърнете внимание на хранителните навици на детето и цялото Ви семейство. За вредността от газираните
напитки, богатите на прости въглехидрати храни има много информация. Обръщаме внимание на тях, защото те са масово разпространени. Вие можете винаги да се обърнете към Вашия лекуващ лекар по дентална медицина (зъболекар) или специалист при въпроси или други съвети за правилното хранене, хигиенните навици, както и за други възникнали въпроси. За всеки един специалист е радост, когато едно дете, което едва е било накарано да влезе в кабинета в края на посещението попита кога да дойде отново!…

Предоставено от: Д-р Гогова и Д-р Иванов.

1514

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !