Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Тест за сърце от който най-вероятно се нуждаете- измерване на калциеви отлагания (Калциум скор)

 
Тест за сърце от който най-вероятно се нуждаете- измерване на калциеви отлагания (Калциум скор)

    Компютърна томография (КТ) - Коронарен калциум скор (Ca score) е един от по-новите и по-точни инструменти за оценка на риска от  евентуални сърдечни проблеми. Подобно на по-познатите подобни тестове - изследване нивата на холестерол, кръвна захар и кръвното налягане помага да разкриете риска от сърдечно заболяване често преди появата на други предупредителни знаци.

Каква е ползата от Коронарния калциум скор (Ca score)?

     Този тест е насочен за ранно откриване на атеросклеротични промени в артериите на сърцето. За някой който има няколко рискови фактора за сърдечно заболяване тестът може да помогне да се определи дали е необходимо да се започне прием на различни видове лекарства и колко интензивно да бъде лечението.

   За онези, които нямат предразполагащи фактори за сърдечно заболяване помага да вземат по-добри решения относно превенция или евентуално прием на лекарства и последващо лечение.

Как протича изследването?

     Провежда се докато лежите в скенер за около 10 минути. Тази проста, безболезнена и неинвазивна процедура на сканиране е компютърна томография (КТ) с ниска доза рентгенови лъчи за измерване наличието и местоположението на калциеви отлагания в коронарните артерии.

Какво показва резултата от изследването?

     Сканирането предоставя изображения на коронарните артерии, които показват съществуващи отлагания на калций, които са ранен признак на коронарна болест на сърцето. Стойност нула показва много малък риск от сърдечен удар в следващите 10 години. Липсата на калций обаче не изключва съществуването на атеросклеротични промени.

     Учените от университета “Джон Хопкинс” са провели две изследвания за оценка на риска от пролеми със сърцето използвайки данни от почти 7000 пациента. Едно от изследванията използва оценка на традиционните рискови фактори като тютюнопушене, холестерол, кръвно налягане и диабет. Другият включваизследване на калциеви отлагания в коронарните артерии. Резултатите отчетени през 2013 г. в European Heart Journal показват, че чрез Коронарният калциум скор (Ca score) лекарите могат много по-добре могат да преценят риска от сърдечни заболявания. 15 процента от тези, за които се смята, че са изложени на много нисък риск след оценка на традиционните рискови фактори всъщност имат високи показания за калций в коронарната артерия. А 35 процента от тези, за които се смята, че са изложени на висок риск не показват калций в коронарната артерия и следователно са с по-малък риск от сърдечни заболявания.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

940

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !