Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Тревожност и депресия - как да различим симпотите?

 
Тревожност и депресия - как да различим симпотите?

Термините "тревожен" и "депресиран" са много обсъждани тъй като това са нормални емоции които изпитваме. Рутинно възникващи за всички нас в отговор на потенциално опасни ситуации (в случай на тревожност) или разочароващи смущаващи обстоятелства (в случай на депресия).

Връзката между тревожност, депресия и свързаните с тях клинични състояния, тревожните разстройства и разстройства на настроението (афективни разстройства) е сложна и специфична.

За един човек тревожността може да доведе до избягване и изолация, а това от своя страна да породи липса на възможност за приятни преживявания и след това липса на настроение. За друг човек това чувство може да отнеме енергията за неща на които обикновено се радва, а опитите да се социализира след това могат да доведат до известна нервност.

Разбирането на разликите между двете състояния и характеризирането на тежестта на проблема може да Ви помогне да се чувствате по-добре.

Тревожността и депресията имат обща невробиологична основа. Продължителните състояния на тревожност или ниско настроение като тези изпитвани от хора с клинична тревожност и нарушения в настроението включват промени във функцията на невротрансмитерите (химически вещества, които предават информация между нервните клетките по химичен път). Смята се, че ниските нива на серотонин както и други невротрансмитери като допамин и епинефрин играят роля и при двете състояния.

Въпреки това тревожността и депресията съзнателно се преживяват по различен начин. Те могат да се появят последователно, едното състояние като реакция на другото или могат да възникнат заедно.

Тревожността и депресията имат различни психологически симптоми.

Психологическите симптоми на тревожност са:

В зависимост от характера на тревожния проблем тези симптоми могат да варират:

Психологичските симптоми на депресията са:

При големи депресивни разстройства тези типове мисли са постоянни през по-голямата част от деня и повече дни. Ако човек се колебае между състояние с много ниско и много високо настроение, тогава може да се приложи диагнозата на биполярно разстройство. Въпреки това за всеки вариант на разстройство на настроението, състоянието на ниското настроение вероятно се характеризира с типа мислене описан по-горе.

Физическото състояние на тревожността може да бъде представено като състояние на повишена възбуда.

Специфичните физически прояви на тревожност включват:

Депресията се характеризира предимно с промени в обичайните физически процеси като:

В крайна сметка физическите симптоми на тревожност или депресия могат да бъдат изтощителни за страдащия човек.

Ако имате някои от тези симптоми, оценете колко тежки са те

Не е необичайно да изпитвате кратки периоди на ниско настроение или тревожност, особено в отговор на определени стресови ситуации в живота (например загуба на любим човек, получаване на диагноза на физическо заболяване, започване на нова работа или училище, преживяване на финансови проблеми, и т.н.). За да се стигне диагностичният праг на тревожно разстройство обаче симптомите трябва да са постоянни (често в продължение на няколко месеца) и да се влошават. Нарушенията на настроението се диагностицират когато свързаните симптоми се появяват по-често в продължение на поне две седмици.

За да оцените степента на симптомите:

1. Задайте си няколко ключови въпроса за това доколко симптомите съпътстват ежедневието Ви. Можете също така да попитате близки приятели и членове на семейството дали те са забелязали промени във Вас и какви.

2. Интересувайте се от психичното здраве като четете презентации за леки, умерени и тежки прояви на проблеми като депресия или тревожност.

3. Проследявайте психологическите и физическите си симптоми в продължение на седмица или две, за да получите точно представяне на колебанията в настроението и безпокойството.

Дори ако решите, че проблемът Ви с тревожност или настроенията е проблем в малка степен все пак може да си струва да работите. Помислете доколко това пречи на живота Ви и по какви начини да определите какви видове интервенции могат да бъдат полезни.

Лечение

Ако симптомите са постоянни, засягат отношенията Ви и способността да изпълнявате различни отговорности или са ясно забележими за другите тогава си струва да се обсъди назначаване на лечение.

При проблеми с депресия и/или тревожност има няколко вида лечение чрез говорене, както и лекарства които могат да помогнат. Потърсете помощ като поговорите с Вашия лекар. Можете също така да потърсите информация за местни организации.

Имайте предвид, че при ефективното лечение на тревожност или депресия е вероятно да се изискват редовни, текущи срещи напимер за период от около 6-12 месеца.

Затова е от решаващо значение да намерите специалист на когото имате доверие и с когото да се чувствате комфортно когато говорите за Вашите симптоми.

https://www.verywellmind.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

401

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !