Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


В какво се състои доболничната помощ при остър миокарден инфаркт?

 
В какво се състои доболничната помощ при остър миокарден инфаркт?


   Острият миокарден инфаркт представлява остро настъпило миокардно страдание и в последствие – некроза в резултат на исхемия (запушване на коронарен съд от тромб, което намалява или блокира напълно кислородната доставка и води до исхемия и некроза на съответния миокарден участък). Острият миокарден инфаркт (ОМИ) е честа причина за смърт и именно затова първите мерки са от изключително важно значение.

    Дали един пациент с остър миокарден инфаркт ще бъде спасен зависи от доболничната помощ до голяма степен. Повечето пациенти имат повишен риск от смъртност през първите 60 минути след настъпването на инцидента. От огромно значение са навременната оценка, дали се касае за остър миокарден инфаркт или не.

Какви са основните симптоми на миокардния инфаркт?

   Състоянието настъпва остро и се характеризира с много силна гръдна болка, стягане и тежест в сърдечната област, силен страх и безпокойство на болния, изпотяване, тремор, задух, тахикардия. В зависимост от участъка на миокарда, който страда, може да се появи и брадикардия (забавена сърдечна дейност). Водещият симптом е изключително силната гръдна болка!

В какво се състои доболничната помощ при пациент със съмнение за остър миокарден инфаркт (ОМИ)?

   Ако някой съобщи за няколко от горе изброените симптоми, като водещо описва силна гръдна болка, то най-вероятно този човек има остър миокарден инфаркт. Първата и най-важна стъпка е да се позвъни на телефон 112, за да се повика екип на спешна медицинска помощ. Ключово в спасяването на човек с ОМИ е бързият транспорт до болницата и поддържането на жизнените показатели. Много от пациентите умират още в първия 1 час след настъпването на инцидента от ритъмни и проводни нарушения (най-често камерно мъждене, което не може да бъде овладяно без лекарски екип и добро оборудване - дефибрилатор).

Първите стъпки в домашни условия! Какво да правим докато чакаме екипа на спешна медицинска помощ (СМП)?

    След като е повикан екип на спешна медицинска помощ, болният трябва да се сложи в седнало положение. В домашни условия може да се даде таблетка или да се впръска във вид на спрей бързо действащ нитрат (1 доза нитроглицерин – 0,5мг табл. или 1 доза впръскване от спрей изосорбид динитрат 1,25мг. ). След това може да се даде аспирин 150-300мг.  След това е нужно да се освободят всички стягащи дрехи около врата, за да може максимално да се улесни дишането, да се разтворят прозорците, за да влиза кислород.

   Ако до 5 минути след даването на нитрат болката се облекчи, то може да се касае и за нестабилна стенокардия. Но ако болката не се облекчи, то най-вероятно се касае за остър миокарден инфаркт. И двете състояния показват, че има значително стесняване на коронарен съд

   Запомнете: Първият час след настъпването на инцидента е ЗЛАТЕН час, в който има най-голям шанс пациентът да бъде спасен! Затова навременните и бързи мерки са животоспасяващи.

Какво се случва след пристигането на екипа на СМП?

   Лекарският екип веднага ще направи електрокардиограма с 12 отвеждания (ЕКГ), което ще потвърди или отхвърли диагнозата. Ако се касае за остър миокарден инфаркт започва мониториране на пациента и проверка на жизнените показатели (сърдечна дейност, артериално налягане, дишане), включване на кислород. Ако не сте направили първите стъпки (даване на бързо действащ нитрат и аспирин), то те се правят от екипа на СМП. Ако болката не е преминала от нитрата, пациента се обезболява с опиоиди (морфин) . Ако е твърде тревожен може да се приложат и бензодиазепини с цел да се успокои пациента. Прекалено силната болка и тревожността допълнително стимулират симпатикусовата нервна система и това води до още по-голямо обременяване на сърцето. Следва МАКСИМАЛНО БЪРЗ транспорт до болница, в която може да бъде направена ангиография.

   Ако по време на транспорта възникнат усложнения като камерно мъждене, асистолия или други ритъмни и проводни нарушения, то те се овладяват с дефибрилация или други медикаменти според състоянието.

ОБОБЩЕНО:

Доболнична помощ при остър миокарден инфаркт:


1. Обаждане на телефон 112, за да бъде повикан екип на СМП.
2. Поставяне на пациента в седнало положение.
3. Бързо действащ нитрат (1 доза нитроглицерин – 0,5мг табл. или 1 доза впръскване от спрей изосорбид динитрат 1,25мг. )
4. Аспирин 150-300 мг.
5. Пристигане на екип на СМП. ЕКГ. Мониторинг. Нитрат + аспирин (ако тези стъпки не са направени по-рано).
6. Кислород.
7. Обезболяване. Ако болката не се повлиява от нитрата, може да се приложат опиоиди.
8. Седиране, ако е нужно, с бензодиазепини.
9. МАКСИМАЛНО БЪРЗ ТРАНСПОРТ от екипа на СМП.

   Спасяването на пациент с остър миокарден инфаркт зависи от първите мерки, поддържането на виталните показатели и от бързия транспорт до болница, за да бъда направена ангиография. 

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

5132

реклама

Коментариреклама


Свързани статии