Omed.bg
реклама


В момента „Пирогов” и ВМА са залети с пациенти в истерия. Частна лаборатория насочва пациенти към болниците.

 
В момента „Пирогов” и ВМА са залети с пациенти в истерия. Частна лаборатория насочва пациенти към болниците.

За 21 март има 36 потвърдени случая на заразени с COVID-19 българи. Така общият брой на заразените става 163, в тях влизат трима починали и трима оздравели(изписани от болници, но под карантина за 30 дни).
Новите случаи в София са 18, а общият им брой става 103. В Бургас новите случаи са два, те са контактни на първите четири. В Пазарджишка област също има един заразен Столичната болница "Токуда" е под карантина от днес, обясниха от щаба. В белодробното отделение е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Той е млад мъж на около 30 години с двустранна пневмония. Лечебното заведение се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция.
Ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че средната възраст на починалите у нас е 75 години, но това не означава, че младите са в безопасност. Той даде пример с 25- годишен мъж, който е с тежка двустранна пневмония, без съпътстващи заболявания. „В България има осем пациенти между 20 г. и 50 г. със сериозна симптоматика, никой никога не е твърдял, че по-младите не се разболяват.
Цари безгрижие, Витоша е пълна, цял ден валят сигнали на граждани, че мерките не се спазват. Това е пълно безобразие, само вчера в Италия загинаха над 600 души“, каза още ген. Мутафчийски.
Пикът у нас се очаква в края на април или началото на май, заявиха от щаба и уточниха, че се взимат всички мерки да се намали броят на заразените.
„Една лаборатория, частна, вместо, чрез щаба, защото имаме изградена информационна система, те се обаждат на пациентите си, казват, че са положителни, казват им да отиват в болница и в момента „Пирогов” и ВМА са залети с пациенти в истерия, които не са положителни, но искат да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, с минимална симптоматика, остават вкъщи.
Когато се появи задух - и то сериозен задух - това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва да се свърже с личния лекар и с линейка да бъде извозен до дадена болница. Спешна помощ знае в коя болница колко легла има. Създаден е умишлен хаос и ние не можем да го управляваме по никакъв начин. Това е една изключително неприятна тенденция която се заражда", каза ръководителят на на щаба.
Няма медикамент, който да е утвърден за лечение на коронавирус, посочи ген. Мутафчийски и допълни, че хининовите препарати не са панацея, просото се препоръчват, заедно с антибиотик. Той беше категоричен, че тези медикаменти не могат да се ползват за превенция. Във връзка с имунизационния календар при бебетата, проф. Мутафчийски отговори: "Ако се продължи дълго време ситуацията на карнтина, сме изговаряли с г-н министъра да се изработи механизъм, по който бебетата безопасно да си получат имунизацията, както и за женските консултации ставаше въпрос". Повече от БЛСКартата може да се инсталира на компютър или да се отваря от мобилно устройство.

Картата може да се отвори от тук.
Консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Абанирай се за Omed.bg от ТУК 

                                                                                  

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1816

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !