Omed.bg
реклама


В сезона на грипа – как можем да различим симптомите му от тези на обикновената настинка?

 
В сезона на грипа – как можем да различим симптомите му от тези на обикновената настинка?

 

  И тази година настъпи сезонът на грипа и постепенно се увеличава броят на случаите в страната. Опасностите от този вирус се крият в усложненията, до които може да доведе – пневмонии, бронхиолити, обостряне на сърдечни и други заболявания, като най – уязвимите групи са малките деца, възрастните пациенти и тези с хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания.

  Въпреки профилактиката, която съществува под формата на ваксини, все още ежегодно се регистрират случаи на тежки усложнения, а понякога и жертви по време на грипната епидемия.Това донякъде се дължи на факта, че не особено голяма част от населението бива ваксинирана, както и на мълниеносното протичане на инфекцията в едни и ненавременното лечение в други случаи.

  Голяма част от пациентите не правят разлика между симптомите на обикновената настинка и грипа, а това е важно, за да могат да бъдат взети своевременни мерки. Ето ги и основните разлики в протичането на двата типа инфекции:

Температура

  При обикновената настинка невинаги и дори рядко температурата е повишена, водещи са симптомите от страна на горните дихателни пътища, а когато все пак я има, обикновено не е с много високи стойности – т. нар. субфебрилна температура до 38 гр С. За сравнение, при грипа фебрилитета е висок -  39 – 40 гр С, трудно се повлиява от антипиретици (парацетамол, ибупрофен) и е продължителен – до 3 – 4 дни.

Главоболие

  Много характерен симптом за грипа е главоболието, както и болките и паренето в очите – симптоми, които в повечето случаи липсват при обикновената настинка. Причината за силното главоболие при пациенти с грип от една страна е високата температура, която е защитна реакция срещу вируса, но причинява разширяване на кръвоносните съдове на мозъка, което води до повишено вътречерепно налягане и съответно болка. От друга страна, вирусът причинява възпаление на лигавицата на синусите – синуит, което също води след себе си главоболие, тежест и напрежение.

Болки в ставите

  Болките в ставите и по цялото тяло рядко са част от клиничната картина на обикновената настинка, но са характерен симптом на грипната инфекция. Те са резултат от борбата на организма с вируса, при която се образуват редица медиатори на възпалението – химични вещества, които предизвикват възпаление на клетките и тъканите и съответно причиняват болка. Дехидратацията при високата температура също допринася за мускулните болки. В редки случаи може да се стигне и до усложнения – миозит (възпаление и некроза на мускулните клетки).

Лесна уморяемост до пълно изтощение

  Голяма част от вирусните инфекции са свързани с появата на лесна уморяемост, но за разлика от настинката, където този симптом е слабо изразен и бързопреходен, при грипа умората е силно изразена, като често достига до пълно изтощение и е продължителна – до 2 – 3 седмици. Тя е резултат от пренапрежението на съпротивителните сили на организма и енергията, която изразходва за борбата с вируса.

 Хрема и подпушен нос

  Това са признаци, характерни за обикновената настинка. Последната в голяма част от случаите се причинява от риновируси, които водят до възпаление на носната лигавица и носоглътката. Това е причината за подпушения нос, хремата и носовия говор. За сравнение, при грипа тези симптоми са по – слабо застъпени, при него преобладава честата, суха и непродуктивна кашлица.

Кихане

  Кихането заедно с хремата и подпушения нос, е по – често срещан симптом при обикновената настинка, отколкото при грипа. Както беше споменато по – горе, предвид вируса, който я причинява това са най - характерните признаци в клиничната картина на настинката.

Кашлица

  Кашлицата също е типична както за грипа, така и за настинката, но характера и е различен. Докато при настинка се появява по – скоро накашляне и не е толкова интензивна, освен ако не се усложни с инфекция на долните дихателни пътища, при грипа кашлицата е честа, суха, непродуктивна, мъчителна и може да стане много интензивна.

Възпалено гърло

  Болките в гърлото, затрудненията при преглъщане на течни и твърди храни са чести симптоми както на грипа, така и на настинката. Ето защо този признак трудно би могъл да послужи за разграничаването на двете състояния, но взимайки предвид съчетанието му с останалите симптоми, изброени по – горе, ориентацията може значително да се улесни.

 

  Автор: д-р С. Георгиева

  Източници: www.webmd.com, www.who.int

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

841

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !