Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


„Раничка” на маточната шийка – какво трябва да знаем за нея? Вижте класификацията по PAP!

 
„Раничка” на маточната шийка – какво трябва да знаем за нея? Вижте класификацията по PAP!

Анатомично маточната шийка се разполага над влагалището и се дели на ендоцервикс и екзоцервикс. Ектоцервиксът нормално е разположен свободно във влагалищната кухина, а ендоцервиксът представлява каналът на шийката.

Как се получава и какво представлява „раничката” на маточната шийка?

Епителът, който покрива екзоцервикса нормално е плосък невроговяващ (същият като влагалищния епител), а този който покрива канала на шийката е цилиндричен слузопродуциращ. Доказано е, че повечето неоплазми водят началото си от границата между плоския и цилиндричния епител. Тази граница нормално се намира точно на външния отвор на цервикалния канал и се нарича зона на трансформация.  Границата не е константа и се променя в зависимост от възрастта и хормоналната дейност. При млади момичета целият ектоцервикс е покрит с плосък невроговяващ епител. При зрели жени  в репродуктивна възраст  нормално около цервикалния отвор се установява жлезист цилиндричен епител. „Излизането” на ендоцервикален (цилиндричен слузопродуцуращ) епител върху екзоцервикса (влагалищната част на шийката, която се оглежда със спекулум) се нарича ектопия. Тъй като цилиндричният епител изглежда малко по-червен в сравнение  с плоския, затова някои автори го наричат „раничка” или „ерозио”, но всъщност не става въпрос за нищо подобно. Този по-червен епител се нарича еритроплакия (червено петно)  или псевдоерозио. От латикски erosio означава загуба на повърхностния слой, но всъщност не става дума за загуба на тъкан, а за изместване на един вид епител с друг. Реално раничка не се формира, а просто нормален епител е разположен на нетипично място. Затова се нарича и ектопия (ektopus – извън нормалното място).

Еритроплакията може да представлява:

В повечето случаи еритроплакията не се възприема като болестен процес, а като физиологично състояние. Когато обаче жлезистият епител прескочи границите и заеме голяма част от повърхността на маточната шийка се получава по-обилна секреция от него. Тя  е с алкален характер и променя киселинността на влагалището. Това е сериозна предпоставка за създаване на условия за инфекции, намаляване на количеството на млечно-киселите бактерии, намаляване на защитните сили на влагалището. Често се появява промяна във влагалищния флуор.

Диагнозата се поставя от гинеколог чрез колпоскопия, внимателен оглед на влагалището, шийката и цитонамазка. Поставянето на правилна диагноза е много важно, за да се нормализира вагиналното здраве и да се отхвърли развитието на неопластичен процес. Отхвърлянето на дисплазия или карцином става чрез цитодиагностика по Папаниколау (PAP):

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

33717

реклама

Коментариреклама


Свързани статии

Нискорискови HPV
18.10.2015    4179

Сподели !