Omed.bg

Вярно ли е, че телевизорите, лаптопите и смартфоните увреждат зрението ни?

 
Вярно ли е, че телевизорите, лаптопите и смартфоните увреждат зрението ни?

Най-вероятно ви се е случвало като дете да ви повтарят родителите ви, че не трябва да гледате телевизия отблизо. Причината е, че телевизорът облъчва и така ще ослепеете! Това го е чувало всяко дете – сигурни сме! Но в днешно време не са само телевизорите - всички тези джаджи като лаптопи, таблети и мобилни телефони също ни облъчват.

Въпросът е дали е вярно, че новите технологии като телевизори, лаптопи, смартфони ни увреждат зрението? Ето и отговорите на въпросите, които всеки си е задавал!

Гледането на телевизор, лаптоп или смартфон отблизо не може трайно да увреди очите ни, но със сигурност може да ги преумори и натовари. Хора, които стоят повече от 2 ч. пред екрана, са изложени на по-голям риск от развитие на синдром на компютърното зрение (CVS). Някои от най-честите симптоми са преумора на очите, главоболие, замъглено зрение, сухота в очите и болка около областта на врата или рамената, която обикновено изчезва, след като престанете да използвате устройството. Наличието на отблясъци и отражения на екрана от осветлението може допълнително да натовари очите ви.

Гледането от разстояние и неправилен ъгъл също води до задълбочаване на проблема. Мигането също е съществен компонент за поддържане на очите ни здрави. Но когато гледаме в екрана, ние мигаме две-трети пъти по-малко от обичайното. По-рядкото мигане пък води до сухота и изсъхване на очите.

Затова, в идеалния случай, екранът трябва да бъде на нивото на очите или горната част на екрана трябва да е 17 градуса над нивото на очите. При работа с лаптоп това е трудно осъществимо и това естествено ви принуждава да се взирате в екрана и мигате по-малко пъти, което води до напрежение в очите и главоболие.

Кои фактори могат да увеличат риска от увреждане на зрението?

1. Разстояние и ъгъла

Седейки в непосредствена близост до екрана, може да напрягате очите си. Затова се препоръчва да не гледате телевизор отблизо или легнали. Оптимално, екранът на компютъра трябва да бъде от 15 до 20 градуса под нивото на очите (около 4 или 5 инча), измерени от центъра на екрана и от 20 до 28 инча от очите.

2. Осветление

Зениците се отварят, за да се регулира количеството светлина, което влиза в очите. Степента на разширение е в зависимост от средната на осветление на полето на зрението. Гледането на телевизия или работа на компютър в мъждиво осветено стая може натовари очите. Ярката светлина пък напряга очите и води до сухота.

3. Неподходящи очила или контактни лещи

Очилата за четене трябва да ви бъдат предписани правилно, от лекар. Защото ако не са ви изписани правилните диоптри, било за късогледство или далекогледство, то това също може да увреди зрението ви. Освен това неправилните очила водят и до главоболие.

Още оферти с отстъпки от: Медицински изделия

Как да избегнете напрежението на очите и умората?

Избягвайте да гледате телевизия в тъмна стая за продължителни периоди от време. Но ако предпочитате да гледате телевизия на тъмно, то трябва да знаете, че светлината от телевизора уморява окото допълнително.

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

6150

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !