Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Високите нива на витамин Д могат да бъдат токсични за организма! Бъдете внимателни с приема му!

 
Високите нива на витамин Д могат да бъдат токсични за организма! Бъдете внимателни с приема му!

 

  Витамин Д представлява мастноразтворим витамин, който съществува в две форми – витамин Д2 (ергокалциферол) и витамин Д3 (холекалциферол). Ергокалциферолът може да се набавя само чрез храната, а холекалциферолът се синтезира в кожата от холестерол чрез химична реакция, зависеща от излагането на слънчеви лъчи (по – точно ултравиолетовите лъчи от светлинния спектър). Витамин Д участва в обмяната на калция, фосфора и магнезия, играе роля в имунния отговор и растежа и диференцирането на клетките.

  Много малко са храните съдържащи витамин Д и в днешно време голяма част от хората не прекарват достатъчно време на слънчева светлина. Това прави дефицитът на този витамин често срещан. Около 1 милиард от населението в световен мащаб не получава адекватни количества витамин Д. Резултатът от това е честата употреба на хранителни добавки, в които се съдържа. Поради неправилния прием на тези добавки, продължителната им употреба без проследяване нивото на витамина в кръвта или приемането на добавки съдържащи по – големи количества витамин, от посочените на етикета, проявата на токсичност е сравнително често срещана. Тя се наблюдава при кръвни нива над 150 нг./мл.

Ето какви могат да бъдат проявите на токсичност:

Бъбречно увреждане

  Една от най – сериозните прояви на токсичност на витамин Д е увреждането на бъбречната функция. Ролята му в обмяната на калция и фосфора е изключително важна за нормалното функциониране на организма, но при много високи нива в кръвта, калцият и фосфорът не се натрупват в костите, а в меките тъкани, включително и в бъбречния паренхим. Това води до увреждане на бъбречната функция и е възможно да се стигне до хронично бъбречно заболяване. Тъй като витамин Д е мастноразтворим, той се натрупва в мастната тъкан и отнема време докато се излъчи от организма, дори и при прекратяване на вноса му отвън.

Високи нива на калция в кръвта

  Една от основните функции на витамин Д в организма е да потенцира абсорбцията и усвояването на калция. Това е причината високите му нива да причинят състояние наречено хиперкалциемия –  увеличени нива на калция в кръвта. Симптомите, които може да предизвика хиперкалциемията са гадене, повръщане, коремна болка, слабост, замайване, жажда и често уриниране.

Смущения във функционирането на гастроинтестиналната система

  Едни от симптомите, подсказващи наличието на хипервитаминоза Д са смущенията във функциите на храносмилателната система – гадене, повръщане, нарушен апетит, диария, запек. Както беше споменато по – горе, те обикновено се дължат на високите калциеви нива в кръвта, но при някои пациенти се наблюдават и при липсата на такива. Чувствителността на пациентите е строго индивидуална – при едни от тях се появяват подобни оплаквания дори и при леко повишен прием на витамин Д, докато при други са необходими значително по  – високи концентрации.

Загуба на костна маса

  Потенцирайки абсорбцията на калций, витамин Д играе важна роля в минерализацията на костите. Въпреки това прекалено високите му нива подтискат активността на друг витамин - К2, който спомага за задържането на калция в костите. Така може да се обясни нарушението в костната структура и загубата на костна плътност при хипервитаминоза Д.

  Оптималното ниво на витамин Д в кръвта е от 100 до 200 nmol/l и се счита, че повишаването му над 250 nmol/l може да бъде токсично за организма. Препоръчителният дневен прием за възрастни е до 600 IU (международни единици), а за деца – 300 – 400 IU ежедневно с изключение на децата страдащи от дефицит на витамина, при които се налага използването на значително по – високи дози.

 

Автор: д-р С. Георгиева

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

6945

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !