Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Витамин В 12 дефицитна анемия! Какви могат да бъдат нейните прояви и какво е лечението?

 
Витамин В 12 дефицитна анемия! Какви могат да бъдат нейните прояви и какво е лечението?

 

  В миналото това заболяване е било наричано пернициозна анемия, тоест злокачествена анемия. Причината за това е, че тогава все още не е било известно на какво се дължи и следователно хората не са имали средство за лечение, а без него тази анемия може да завърши фатално.

  Днес вече е известно, че това заболяване се причинява от недоимък на витамин В12 (кобаламин) в организма и има адекватно лечение чрез заместване на въпросния витамин. Засегнати са предимно хора на възраст между 50 и 70 години, но не е изключение и при малки деца, в резултат на различни генетични дефекти, среща се по – често в скандинавските страни.

Какви могат да бъдат причините?

  Витамин В12 се синтезира от микроорганизми, обитаващи гастроинтестиналния тракт на животните и постъпва в организма най – вече чрез приема на месо, мляко и млечни продукти. Попадайки в стомаха, витамин В12 се свързва с протеин, наречен вътрешен фактор, които се синтезира от специфични клетки на стомашната лигавица (париетални клетки). Образувания комплекс между витамина и този протеин се придвижва до началната част на тънкото черво и от там попада в кръвообращението.

  Една от най – честите причини за пернициозната анемия е атрофията на стомашната лигавица, така наречения атрофичен гастрит, при който силно намалява броя на париеталните клетки, които синтезират вътрешния фактор, а без него е невъзможна резорбцията на витамин В12. Нерядко се касае за автоантитела насочени или срещу париетлнаите клетки, или срещу самия вътрешен фактор. Това състояние често е в съчетание с други автоимунни заболявания – автоимунен тиреоидит, захарен диабет тип 1, витилиго, болест на Адисон и други.

  Витамин В12 дефицитна анемия може да се развие и след операции за отстраняване на стомаха или част от него, след изрязване на част от тънкото черво и при хронични заболявания на панкреаса. Понякога причината не е в нарушената резорбция на витамина, а в намаления му внос чрез храната. Например при хора, които са на вегетарианска диета продължително време (месеци, години) и не приемат месо, мляко и млечни продукти, които са основен източник на витамин В12.

Каква е ролята на витамин В12 в организма?

  Витамин В12 има важна роля в синтезата на ДНК в клетките. Поради тази причина, когато в една клетка има недостиг от него, тя не може да расте и да се развива. Образуването на еритроцитите е нарушено и за да се компенсира това състояние, в костния мозък започва засилено производство на млади клетки, които са с големи размери и имат ядра, но те не достигат крайния етап от развитието си поради нарушената синтеза на ДНК. В резултат на това се стига до анемия. Освен еритроцитите се засягат и всички бързо делящи се клетки – клетките от лигавицата, покриваща гастроинтестиналния тракт, езика, косата и ноктите.

  Витамин В12 е изключително важен и за образуването на веществото, което обвива нервите – миелин. С нарушената миелинова синтеза се обяснява и изразената неврологична симптоматика при пернициозната анемия.

Какви са симптомите?

  Пациентите с витамин В12 дефицитна анемия имат бледо жълта или восъчно бледа кожа, отпуснати са, тромави, с чупливи коса и нокти, възможно е да залитат, поради засягането на нервната система. Характерната триада от симптоми, специфични за това заболяване са лесна уморяемост, изгладен, зачервен и болезнен език и тръпнене по крайниците. Освен тръпненето, в резултат на засягането на нервната тъкан може да се появят и парализи, в някои случаи може да се стигне до промяна в поведението, дементни прояви и психози. Възможно е да се появят оплаквания и от гастроинтестиналната система – запек или диария и от сърдечносъдовата – ускорена сърдечна дейност.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

  Пълната кръвна картина ще покаже, нисък хемоглобин и намалени по брой еритроцити, но последните са с увеличени размери. За да се докаже диагнозата, се изследват още и нивото на витамин В12 в кръвта, фолиева киселина, изследва се киселинността на стомаха, тъй като намалената киселинност (ахлорхидрия) също може да бъде причина за дефицит на витамина. Изследва се и материл от костния мозък.

  Пернизциозната анемия се лекува чрез заместване на дефицита на витамина. Използва се цианкобаламин или хидроксикобаламин (активните форми на витамин В12), под формата на мускулна или подкожна инжекция. В първите няколко седмици те се поставят ежедневно, след което заместителната терапия трябва да продължи до края на живота, обикновено веднъж седмично, за да се предотвратят рецидиви. Препоръчва се промяна на диетата, особено при вегетарианци – включването в нея на месо, мляко, млечни продукти и яйца е изключително важно.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

7793

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !