Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Влиянието на гените върху затлъстяването

 
Влиянието на гените върху затлъстяването

По време на празници може да е трудно да устоите да не напълнеете с всички празнични лакомства и висококалорични храни които се предлагат. Редица генетични фактори могат да направят това още по-трудно за някои хора според изследване публикувано в списание Obesity.

До две трети от възрастните американци вече са с наднормено тегло, а една трета са класифицирани като затлъстели. За тези хора поддържането на тегло може да бъде голямо предизвикателство.

Напредъкът на епидемията от затлъстяване съвпада с изобилието от вкусни, силно преработени енергийни храни и намалени нива на физическа активност което предполага, че факторите на околната среда играят важна роля.

Фактът обаче, че някои хора не затлъстяват в тази среда и че резултатите на подходите за лечение се различават при отделните хора предполага, че генетичните фактори също могат да окажат влияние.

За да разберем повече защо избягването на наддаване на тегло е толкова трудно Комитетът на Националните институти по здравеопазване (NIH) по гени, поведение и реакция при интервенции за отслабване създадава работна група която да изследва как гените влияят върху теглото както на поведенческо така и на биологично ниво.

Работната група се фокусира върху генетични фактори водещи до загуба на тегло и възстановяване на теглото и идентифицира бъдещи насоки за изследване и възможности за включване на нови стратегии за лечение на загуба на тегло. Разликите в индивидуалния отговор на стратегиите за отслабване са документирани, както и вероятността генетиката да играе ключова роля в ефективността на лечението.

Предишни проучвания са идентифицирали 150 генетични варианта свързани с индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията или риска от затлъстяване. Малко обаче се знае за гените, които определят защо някои хора отслабват по-лесно от други.

Биологичните системи, които влияят върху приема на храна и физическата активност и  имат траен ефект върху теглото:

Кои генетични фактори влияят върху наддаването и загубата на тегло?

Екипът проучва генетиката на отслабването и поддържането на теглото, за да разбере биологията която е в основата на регулирането на телесното тегло. Надяват се, че това може да доведе до по-ефективни и целенасочени интервенционни стратегии и лекарства.

Работната група идентифицира много потенциални генетични фактори за загуба на тегло и препоръчва допълнителни изследвания. Идентифицираните фактори включват:

Проява на гените при всеки човек: интервенциите за отслабване може да не повлияят общото телесно тегло или ИТМ, но могат да подобрят разпределението на мазнините, да увеличат чистата маса или да намалят риска от диабет и рак, което предполага, че различните видове измервания могат да дадат представа за процеса на отслабване.

Генетични варианти като предиктори на отговора на лечението на затлъстяването: някои генетични варианти изглежда правят конкретни лечения по-успешни за определени хора. Например тези с определен алел (вариант) на гена) MTIF3 (Mitochondrial Translational Initiation Factor 3) може да се окажат по-склонни за отслабване чрез интензивни интервенции в начина на живот с фокус върху диетата и физическата активност, докато тези със специфична вариация на FTO (Fat mass and obesity associated) може да доведе до по-голяма загуба на тегло след бариатрична хирургия (хирургично лечение на болестното затлъстяване).

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДНК ТЕСТ С ОТСТЪПКА ТУК!

Генетично въздействие върху хранителните предпочитания, поведението за хранене и пиене и физическата активност: някои гени могат да доведат до по-голямо предпочитание и консумация на висококалорични храни.

Генетика на физическата активност: генетичните различия са свързани както с тези които спортуват, така и с тези които не спортуват, също така при спазване на план за упражнения и толерантност на упражненията.

Водещият автор д-р Моли Брей, професор по хранителни науки в Тексаския университет в Остин, казва:

„Лесно е да се разочаровате особено по време на празничния сезон. След Нова година загубата на излишните няколко килограма натрупани през празниците не е най-голямото предизвикателство. Поддържането на тази загуба на тегло в дългосрочен план може да бъде най-трудното. "

Използването на тези открития казва д-р Моли Брей и разширяването на научните изследвания биха могли да помогнат за осигуряване на персонализирани лекарства за затлъстяване. По-доброто разбиране на тези фактори може да доведе до прецизни лечения за отслабване с диети, физическа активност и други методи, персонализирани за всеки отделен човек.

Д-р Брей заключава, че сега разбираме много повече за това какво движи хранителното поведение, как се образуват мастните клетки и как се променя метаболизмът преди и след затлъстяването.

Следващата стъпка е да се приложат тези данни по-ефективно за лечение на затлъстяване и свързани състояния, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

152

реклама

Коментариреклама


Свързани статии