Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Внимание! Мазната храна причинява рак на дебелото черво

 
Внимание! Мазната храна причинява рак на дебелото черво

Свинско печено и пица, пържени картофи и кроасани – това са част от любимите ни храни, които освен че са високо калорични, са и много мазни. А това означава, че човек не само може да надебелее от тях, но и да се разболее. При това от много болести, включително от рак.

Учените твърдят, че има пряка връзка между мазната храна и рака на дебелото черво. Менюто, богато на мазнини, ускорява производството на определени клетки в дебелото черво, които се израждат и причиняват смъртоносната болест. Ключова роля в този процес играят стволовите клетки, които се намират в стените на дебелото черво. Те се обновяват непрекъснато, а задачата им е да снабдяват тъканите на тази част от храносмилателния тракт с нови клетки.

За експертите по ракови болести стволовите клетки са особено важни. Те имат едно общо качество с туморните си роднини, а именно: могат да се делят неограничено. И точно това увеличава значително вероятността от мутации. Защото при всяко делене на клетка може да се получат грешки в генетичния код, а в най-лошия случай се появяват ракови клетки.

Обикновено стволовите клетки са под контрола на заобикалящите ги тъкани и точно те определят кога да се делят усилено и какви точно клетки са необходими. Когато храната е прекалено мазна обаче тази динамика се променя и започва произвоството на огромно количество нови стволови клетки, някои от които облагодетелстват мутациите и насърчават растежа на туморите.

Статистиката показва, че ракът на дебелото черво е най-честият рак на органите на храносмилателния тракт, а мъжете боледуват по-често от жените. Причината е, че силният пол се храни по-обилно в сравнение с жените и има по-често наднормено тегло. Мъжете включват в менюто си два пъти повече месо, дреболии и колбаси. А според учените преработените и червените меса предизвикват са сред рисковите фактори за рак на дебелото черво. Към това трябва да се прибави и фактът, че силният пол пие повече алкохол и включва в храната си по-малко продукти с фибри.

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

2741

реклама

Коментариреклама


Свързани статии