Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Всичко, което трябва да знаем за полипите на дебелото черво

 
Всичко, което трябва да знаем за полипите на дебелото черво

Полипите на дебелото черво известни също като колоректални полипи са израстъци, които се появяват на повърхността на дебелото черво. Дебелото черво е дълга куха тръба в дъното на храносмилателния тракт. Там тялото произвежда и съхранява изпражненията.

В повечето случаи полипите не причиняват симптоми и обикновено се откриват при рутинни скринингови тестове за рак на дебелото черво. Симптоми, които може да усетите са:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕБЕЛО ЧЕРВО С ОТСТЪПКА ТУК!

Видове полипи на дебелото черво

Полипите в дебелото черво могат да се различават по размер и брой. Има три вида полипи на дебелото черво:

Какво причинява полипите на дебелото черво?

Лекарите не знаят точната причина за полипи на дебелото черво, но полипите са резултат от необичаен растеж на тъканите Тялото периодично развива нови здрави клетки, за да замести старите клетки, които са повредени или вече не са необходими. Растежът и деленето на новите клетки обикновено се регулира. В някои случаи обаче новите клетки растат и се делят преди да са необходими. Този излишен растеж води до образуване на полипи. Полипите могат да се развият във всяка област на дебелото черво.

Кой е изложен на образуване на полипи на дебелото черво?

Въпреки, че конкретната причина за полипи на дебелото черво не е известна има определени фактори, които могат да увеличат риска от развитие на полипи на дебелото черво. Тези рискови фактори включват:

Начинът на живот, който може да допринесе за растежа на полипи на дебелото черво, включва:

Може да успеете да намалите риска от полипи на дебелото черво, ако направите промени в начина на живот, за да се справите с това. Добавянето на повече калций към Вашата диета също може да помогне за предотвратяване на полипи. Вашият лекар може да има други предложения за намаляване на риска.

Как се диагностицират полипите на дебелото черво?

Най-добрият вариант да разберете дали имате полипи на дебелото черво е да правите редовно скрининг на дебелото черво когато Вашият лекар го препоръча тъй като полипите често могат да бъдат отстранени едновременно с процедурата за скрининг.

Полипите могат да бъдат намерени при редица тестове. Тези тестове могат да включват:

Колоноскопия. По време на тази процедура през ануса се вкарва камера прикрепена към тънка гъвкава тръба. Това позволява на лекаря да види ректума и дебелото черво. Ако се открие полип, лекарят може да го отстрани незабавно или да вземе тъканни проби за анализ.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛОНОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

 

Сигмоидоскопия. Този скринингов метод е подобен на колоноскопия, но може да се използва само за оглед на ректума и долната част на дебелото черво. Не може да се използва за вземане на биопсия или проба от тъкан. Ако Вашият лекар открие полип ще назначи колоноскопия, за да се отстрани.

Бариева клизма. За този тест се инжектира течен барий в ректума и след това използва специална рентгенова снимка, за да направи снимки на дебелото черво. Барият кара дебелото черво да изглежда бяло на снимките. Тъй като полипите са тъмни те са лесни за разпознаване спрямо белия цвят.

КТ колонография (виртуална колоноскопия). Тази процедура използва КТ сканиране за изграждане на изображения на дебелото черво и ректума. След сканирането компютърът комбинира изображенията на дебелото черво и ректума, за да създаде както дву така и триизмерни образи на областта. Може да покаже подути тъкани, язви и полипи.

Тест за изпражнения. Лекарят ще Ви даде тест комплект и инструкции за предоставяне на проба за изпражнения. Пробата се връща за анализ особено за изследване за микроскопично кървене. Този тест ще покаже дали има кръв в изпражненията, което може да е признак на полип.

Как се лекуват полипите на дебелото черво?

Най-добрият начин за лечение на полипи на дебелото черво е тяхното отстраняване. Лекарят вероятно ще премахне полипите по време на колоноскопия. След това полипите се изследват под микроскоп, за да се види за какъв тип полип става дума и дали има ракови клетки. Лекарите обикновено се справят с полипите, без да се извърши операция.

Въпреки това може да се наложи операция за отстраняване на полипите, ако те са големи и не могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия. В повечето случаи това може да стане чрез лапароскопска хирургия. Този тип операция е минимално инвазивна и използва инструмент, наречен лапароскоп.

Лапароскопът е дълга тънка тръба със светлина с висока интензивност и камера с висока разделителна способност. Инструментът се вкарва през разрез на корема. След като хирургът види и огледа визуално дебелото черво ще премахне полипите с помощта на специален инструмент. Патолог или специалист в тъканния анализ, ще провери полипите за ракови клетки.

Как могат да се предотвратят полипи на дебелото черво?

Поддържането на здравословна диета може да помогне за предотвратяване на развитието на полипи на дебелото черво. Със здравословната диета включваща храни, богати на витамин D, калций и фибри може да намалите риска от развитие на полипи на дебелото черво. Това включва яденето на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо.

Храните богати на витамин D и калций, включват:

Можете допълнително да намалите риска от полипи на дебелото черво като намалите приема на храни с високо съдържание на мазнини, червено месо и преработени храни. Отказът от тютюнопушене и редовните упражнения също са важни стъпки за предотвратяване развитието на полипи на дебелото черво.

Въпреки, че полипите обикновено са доброкачествени лекарите най-често ги отстраняват, тъй като някои видове полипи могат по-късно да се развият в рак. Премахването на полипи на дебелото черво може да помогне за предотвратяване на развитието на рак на дебелото черво.

https://www.healthline.com/health/colorectal-polyps

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

276

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !