Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста Мамография

 
Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста Мамография

     Мамографията е скрининг тест, рентгеново изследване на гърдата. Използва се за откриване и диагностициране на заболяване на гърдата при жени, които имат проблеми с гърдата като бучка, болка, секреция от зърна. Както и при жени, които нямат оплаквания от гърдата. Процедурата позволява откриване на рак на гърдата, доброкачествени тумори и кисти преди те да бъдат открити чрез палпация (докосване). Ако има подозрение за рак тъканта ще бъде отстранена за биопсия. Това става чрез аспирация с игла или отворена хирургическа биопсия, за да бъде изследвана под микроскоп и да се определи дали е рак. Мамографията се използва от около 30 години, а през последните 15 години техническия напредък значително подобрява както техниката така и разчитането на резултатите. Със специализираното оборудване използвано за рентгенови снимки на гърдата се правят сканирания с високо качество, но с ниска доза лъчение. Рискове от облъчването се считат за незначителни.

     Рентгеновата снимка се прави чрез използване на външно лъчение невидими лъчи на електромагнитната енергия за получаване на изображения на тялото, органи и други вътрешни структури за диагностични цели. Рентгеновите лъчи преминават през тялото върху специално обработени плочи (подобно на филма на камерата) и се прави снимка тип негатив (колкото по-плътна е структурата, толкова по-бяла се появява върху филма). Стандартните рентгенови снимки се извършват по много причини, включително за диагностициране на тумори или костни наранявания.

     Развитието на дигиталната мамография подобрява качеството на полученото изображение на гърдите, а дигителните изображения, могат да бъдат подобрени с компютър, съхранявани и изпратени по електронен когато е необходим отдалечен достъп до мамограмата. С помощта на компютърни системи за разчитане дигиталната мамографска снимка се анализира за уплътнения, калцификации или области с анормална плътност, които могат да показват наличието на рак. Изображенията се подчертават от системата за допълнителен анализ от рентгенолога.

Видове мамографии

     Мамографията може да се използва за скрининг или за поставяне на диагноза. Може да се използва за оценка на болката в гърдите когато физикалният преглед и анамнезата не са категорични.

Кога жените трябва да се подложат на мамография?

     Жените трябва да обсъждат с лекаря рискови фактори според техния случай преди да вземат решение кога да започнат да правят мамографии или през какъв приод.

     Консултирайте се с Вашия лекар относно препоръките за скрининг, които са подходящи за вас.

ВИЖ ВСИЧКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА МАМОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Какви са рисковете от мамографията?

     Може да попитате лекаря за дозата лъчение използвано по време на процедурата и рисковете. Съхранявайте данни за минали скрининги и други видове рентгенови облъчвания, за да можете да информирате лекаря. Рисковете свързани с излагането на рентгеновото лъчение могат да бъдат свързани с натрупания брой рентгенови облъчвания за дълъг период от време.

     Ако сте бременна или подозирате, че може да сте бременна, трябва да уведомите вашия лекар. Излагането на рентген по време на бременност може да доведе до вродени малформации. Ако е необходимо да се подложите на мамография ще бъдат взети специални предпазни мерки, за да се намали до минимум облъчването на плода.

     Може да се почувства известен дискомфорт, когато гърдата се компресира върху рентгеновата плоча по време на процедурата. Тази компресия обаче няма да навреди на гърдата.

Фактори и състояния които могат да повлияят на мамографията:

Подготовка за мамография

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

532

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !