Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста ЯМР

 
Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста ЯМР

     Ядрено магнитният резонанс или ЯМР е неинвазивен скрининг тест за образна диагностика. Създава подробни изображения на органите, костите, мускулите и кръвоносните съдове в тялото. Работи с помощта на магнитни вълни генерирани от голям магнит и радиовълни. Тези изображения дават на Вашия лекар важна информация при диагностициране на медицинско състояние и планиране на операции. Тъй като не се използва йонизиращо лъчение няма риск от излагане на радиация по време на ЯМР процедура, за разлика от рентгеновото лъчение.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Как работи ЯМР скенерът?

     ЯМР скенерът е голяма цилиндрична машина (във формата на тръба), която създава силно магнитно поле около пациента и изпраща импулси на радиовълни от скенер. Някои ЯМР машини изглеждат като тесни тунели, докато други са по-отворени. Силното магнитно поле кара атомите в тялото да се подравняват в същата посока. След това радиовълните се изпращат от машината и преместват тези атоми от първоначалното положение. Когато радиовълните са изключени, атомите се връщат в първоначалното си положение и изпращат обратно радиосигнали. Тези сигнали се приемат от компютър и се преобразуват в изображение на изследваната част от тялото, което се визуализира на монитор.

     ЯМР може да се използва вместо Компютърна томография (КТ) когато се изследват органи или мека тъкан. По-добре показва разликата между различните типове меки тъкани и между тези, които са нормални и анормалните. 

     По-новите приложения за ЯМР са допринесли за развитието на допълнителна технология за магнитен резонанс:

Подготовка за ЯМР скрининг тест

     ЯМР сканирането може да се извърши в амбулаторни условия или като част от престоя в болница. 

Изключително важно е да информирате лекаря, ако:

Специализирани ЯМР скрининг тестове:

Какво се случва по време на ЯМР скрининг теста?

     Самата процедура на ЯМР не причинява никаква болка, но тъй като трябва да лежите неподвижно може да има известен дискомфорт или болка, особено ако имате скорошна травма или инвазивна процедура, например хирургическа интервенция. Технологът ще използва всички възможни мерки за комфорт и ще завърши процедурата възможно най-бързо.

Какво се случва след ЯМР скрининг теста?

     Вашият лекар може да Ви даде и други инструкции след процедурата в зависимост от Вашата конкретна ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

950

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !