Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Всичко което трябва да знаете за скрининг теста Рентгенография

 
Всичко което трябва да знаете за скрининг теста Рентгенография

     Рентгенографията е метод на изобразяване на части от тялото чрез ниска доза рентгенови лъчи. Използва невидимо външно лъчение на електромагнитна енергия за получаване на изображения на тялото, органи, тъкани и кости. За диагностициране на тумори или костни наранявания.

     Рентгеновите лъчи преминават през телесните структури върху специално обработени плочи (подобно на филм на камера) или дигитални носители и се прави снимка тип негатив (колкото по-плътна е структурата, толкова по-бяла се появява върху филма).  Изображенията се визуализират на филмови или цифрови носители. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА РЕНТГЕНОВА СНИМКА С ОТСТЪПКА ТУК!

     Отделните части на тялото когато се подлага на рентгенови лъчи позволяват да преминават различни количества от рентгеновото лъчение. Меките тъкани в тялото (като кръв, кожа, мазнини и мускули) позволяват на повечето рентгенови лъчи да преминат и да се появят тъмносиви на филма или цифровите носители. Кост или тумор, който е по-плътен от меката тъкан позволява на малко от рентгеновите лъчи да преминат и на рентгена изглеждат бели. Когато се получи счупване на кост, рентгеновият лъч преминава през счупената област и тя се визуализира като тъмна линия в бялата кост.

     Рентгеновата технология се използва в други видове диагностични процедури като артериограми, компютърна томография (КТ) и флуороскопия. Радиацията по време на бременност може да доведе до вродени малформации на плода. Винаги информирайте вашия рентгенолог или лекар, ако подозирате, че може да сте бременна.

     Този скрининг тест може да се извършва в амбулаторни условия или като част от болничен престой.

Преди рентгеновия скрининг тест:

  1. Трябва да отстраните дрехите и бижута, които биха могли да попречат на експозицията на областта на тялото която ще бъде изследвана. 
  2. Ще застанете пред специална дъска, която внимателно позиционира частта от тялото която трябва да бъде снимана - между рентгеновата машина и касета, съдържаща рентгенов филм за изображение. Някои прегледи могат да се извършват с пациента в седнало или изправено положение.
  3. Частите на тялото, които не се изобразяват могат да бъдат покрити с оловна престилка (щит), за да се избегне излагането на рентгеновите лъчи.
  4. Рентгеновият лъч се насочва към зоната, която ще се изобразява.
  5. Необходимо е  пациентът да е максимално неподвижен, за да не бъде замъглено изображението.
  6. Технологът застава зад защитен екран, за да направи изображението.
  7. В зависимост от изследваната част на тялото могат да се поставят рентгеновите лъчи под различни ъгли, като изглед отпред и отстрани по време на рентгенография на гърдите.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

584

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !