Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Всичко, което трябва да знаете за сънната парализа

 
Всичко, което трябва да знаете за сънната парализа

Какво е сънна парализа?

          Сънната парализа е наблюдавана през вековете от различни култури. Това е парасомния или нежелано състояние свързано със съня. Случва се веднага след заспиване или при събуждане сутрин, по времето на прехода между събуждането и съня. Свързано е с чувство за неспособност на човек да се движи нито в началото на заспиването, нито при събуждане. Появява се усещане за хипнотични преживявания, визуални, слухови и сензорни халюцинации. Чувство за преследване, силен страх и чужас често съпътстват тези моменти, които са с продължителност от няколко секунди до няколко минути. Това състояние не е животозастрашо, но може да предизвика безпокойство наред с други нарушения на съня като нарколепсия. Най-често започва през юношеството и може да продължи за периода през 20-те и 30-те години от живота. Физически не е опасно състояние за околните или за самия човек.

Различават се три категории усещания:

Причини

         Докато спите тялото се отпуска, а доброволно съкращаващите се мускули не се движат. Това не позволява на хората да се наранят  в състояние на сън. Парализата на съня включва нарушаване на фрагментацията  на цикъла на съня с бързо движение на очите. Редува се бързо и бавно движение на очите. Един цикъл на бързо и бавно движение на очите е около 90 минути, а най-голяма част от съня е при бавното движение. При фазите на бързо движение очите се движат бързо, но тялото остава релаксирано. През това време се появяват сънищата. При сънна парализа преходът на тялото към или от фаза на сън с бързо движение на очите е извън синхрон с мозъка. Съзнанието на човека е будно, но тялото му остава в състояние на парализиран сън. Областите на мозъка, които откриват заплахи са в повишено състояние и прекалена чувствителност. Ежедневните незастрашаващи звуци, неосъзнатите усещания, които мозъкът обикновено игнорира стават значими по време на съня.

Фактори често свързвани със сънна парализа са:

Възможно е това състояние да бъде симптом на медицински проблеми като клинична депресия, мигрена, обструктивна сънна апнея, хипертония и тревожни разстройства.

Признаци и симптоми

Диагноза

          Обикновено състоянието не се счита за медицинска диагноза, но ако симптомите са обезпокоителни посетете лекар.

         Медицинското наблюдение може да помогне при:

          Внезапното заспиване през деня може да е знак за нарколепсия, рядко разстройство на мозъка, което кара човек да заспи или загуби мускулен контрол в неочаквани или неподходящи моменти. Няма специфично лечение, но ако има стрес или тревожност справянето с тях може да помогне за облекчаване на симптомите. Спазването на добри навици за сън може да намали вероятността за сънна парализа.

Виж прегледи за Невролог с отстъпка ТУК!

Правила за по-добър сън

Допълнителни мерки, които може да помогнат:

          Разбирането на физиологията на съня и механизма за сънна парализа е важна стъпка за преодоляването му. Постоянният стрес и нарушения в цикъла на съня могат да имат сериозни последици за здравето. Навиците за здравословен сън са необходими не само за управление на парализата на съня, а за цялостното здраве и благосъстояние.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2427

реклама

Коментариреклама


Свързани статии

Какво е депресия?
18.06.2016    5446

Сподели !