Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Възли на щитовидната жлеза - симптоми и диагностика

 
Възли на щитовидната жлеза - симптоми и диагностика

Възлите на щитовидната жлеза са бучки които могат да се появят в щитовидната жлеза пред гърлото. Възел на щитовидната жлеза може да се усети като подутина отстрани или в средата на гърлото. Понякога могат да се идентифицират като бучка в предната част на шията, но често не могат да се видят или усетят.

Щитовидната жлеза произвежда хормони. Тези хормони имат различни функции. Органите се нуждаят от тях, за да работят правилно, а тялото се нуждае от тях, за да създава енергия и топлина.

Какво представляват възлите на щитовидната жлеза?

Възел на щитовидната жлеза може да се развие по различни причини. Това може да е киста, признак на йоден дефицит или в някои случаи рак. Различни проблеми могат да доведат до възли на щитовидната жлеза.

Тироидните възли са бучки които се развиват в или около щитовидната жлеза. Може да има един или повече възли.  Някои възли се усещат лесно, но други може да са дълбоко в тъканта на щитовидната жлеза или ниско в жлезата, което ги прави трудни за намиране или откриване. Само 4 до 7 процента  от възлите на щитовидната жлеза са осезаеми.

Има различни видове и форми на възли на щитовидната жлеза:

Ако един възел произвежда повече хормон на щитовидната жлеза отколкото тялото се нуждае, това може да доведе до усложнения.

Симптоми

Често възлите на щитовидната жлеза нямат признаци или симптоми. Когато има симптоми те могат да зависят от това къде се намира възелът.

Щитовидната жлеза се намира пред гърлото до трахеята и хранопровода. Ако възел ги притисне може да има:

Рядко може да има болка на мястото на възела който е до ухото или челюстта.

Причини

Възлите на щитовидната жлеза могат да се появят по различни причини:

Дефицит на йод

Йодът е съществена част от диетата. Без него тялото не може да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Когато това се случи може да се развие гуша или увеличена щитовидна жлеза. Могат да се образуват и възли.

Възпаление

Понякога възел на щитовидната жлеза се получава поради възпаление на щитовидната жлеза известно като подостър тиреоидит. Това състояние е рядко, но може да се случи след вирусна инфекция като вирус на горните дихателни пътища, грип или паротит.

При подостър тиреоидит щитовидната жлеза може да бъде чувствителна или болезнена и може да се усеща неравномерна.

Хипертиреоидизъм

Някои възли на щитовидната жлеза произвеждат повече от хормона известен като тироксин. Това е един от хормоните които щитовидната жлеза секретира. Симптомите могат да включват:

Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние при което имунната система на тялото атакува щитовидната жлеза. Учените не знаят защо това се случва. Възможните рискови фактори за тиреоидит на Хашимото:

Тиреоидитът на Хашимото засяга жените по - често от мъжете.

Рак

Повече от 90 процента от възлите са доброкачествени, но някои може да са ракови. Рисковите фактори за рак на щитовидната жлеза включват:

Лекарят може да подозира рак, ако възелът има следните характеристики:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Други причини за възли

Други причини за възли на щитовидната жлеза включват:

Диагноза

Хората често не могат да видят или усетят възел на щитовидната жлеза. Могат да научат, че имат такъв когато отидат на образна диагностика за друго състояние.

Тестовете за изследване на необичайна активност на щитовидната жлеза:

Биопсия с тънка игла или аспирация може да покаже дали възелът е злокачествен или не. Лекарят вкарва тънка игла в щитовидната жлеза и взима клетки за изследване. Ако резултатите от биопсията предполагат рак лекарят може да препоръча операция за отстраняване на възела и за по - внимателно изследване на тъканта.

ЯМР на щитовидната жлеза може да покаже дали щитовидната жлеза работи правилно. За този тест пациентът приема радиоактивен йод през устата или интравенозно. След това се подлага на сканиране, за да се види колко добре работи щитовидната жлеза и дали има възли.

Лечение

Лечението на възли на щитовидната жлеза ще зависи от тяхната причина.

Ако възелът е доброкачествен лекарят ще продължи да наблюдава внимателно пациента с физически прегледи и ултразвук на всеки няколко месеца.

Ако възелът произвежда хормони пациентът може да се нуждае от лекарства за регулиране на тези хормонални секреции.

Хирургия

Ако лекарят подозира рак може да препоръча операция за отстраняване на раковата тъкан. Също така, ако:

Ако възелът не е раков все още може да се нуждае от лечение и наблюдение.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

1348

реклама

Коментариреклама


Свързани статии