Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Взаимодействия между храни и лекарства! Кои комбинации могат да бъдат опасни за здравето ни?

 
Взаимодействия между храни и лекарства! Кои комбинации могат да бъдат опасни за здравето ни?

 

  Храната, която консумираме и съдържащите се в нея микро – и макронутриенти са изключително важни за нашето здраве. Това, което повечето от нас незнаят обаче, е фактът, че голяма част от храните, които приемаме могат да взаимодействат с медикаментите, с които се лекуваме по различни начини. В едни случаи активността на даденото лекарство може да се повиши, дори да стане токсично, а в други случаи ефекта му може да отслабне.

  Ефектът на приетите лекарства до голяма степен зависи от състава на консумираната храна. Богатата на мазнини храна може чувствително да потисне всмукването на някои лекарства през стомашната лигавица. До същия ефект може да доведе прехранването с белтъци, което увеличава гнилостните процеси в червата. Мазнините и белтъците са хранителните компоненти, които влияят най – много върху чревната абсорбция на медикаментите, но освен тях значение имат и рН на храната, съдържанието на фибри и някои микроелементи, като калций например.

Ето и някои от храните, с които трябва да внимаваме, когато приемаме лекарства:

Грейпфрут

  Този любим на много от нас цитрусов плод, богат на витамин С и антиоксиданти, може да бъде опасен за хората, които приемат лекарства за понижаване нивата на холестерола (статини), някои антибиотици и лекарства за разреждане на кръвта. В грейпфрута се съдържат вещества,които потискат образуването на определени ензими, които участват в метаболизма на лекарствените вещества и следователно могат да повишат концентрацията им до токсични нива. Този ефект може да се постигне при прием дори и на 150 мл. сок или на един плод.

Мляко и млечни продукти

  При едновременното приемане на тетрациклинови антибиотици с мляко и млечни продукти, богати на калциеви соли, в тънкото черво се образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват. Избягвайте приема на млечни продукти и ако сте на лечение за остеопороза с бифосфонати.

Плодове и зеленчуци, богати на калий

  Богати на калий са бананите, кайсиите, динята и някои други плодове. Те са любими на много от нас, освен това са изключително полезни, но когато се приемат заедно с медикаменти, увеличаващи нивата на калия в организма, каквито са някои от лекарствата за хипертония (АСЕ – инхибитори), те могат да създадат сериозни проблеми. Още повече трябва да внимават пациентите с бъбречна недостатъчност, тъй като бъбреците са тези, които отделят калия от организма.

Храни, богати на фибри

  Пълнозърнестите хлябове, овесените ядки, броколите са богати на влакнини (фибри), ускоряват чревната перисталтика и спомагат за отделянето на токсичните вещества. Забравете за тях обаче, ако взимате антибиотици, тъй като фибрите, забавят абсорбцията им в стомаха и съответно настъпването на ефекта им. Същото се отнася и за медикаментите за понижаване на холестерола (статините).

Билки

  Не забравяйте, винаги да съобщите на лекуващия си лекар, ако взимате каквито и да било билки, когато той ви изписва дадено лекарство. Много билкови препарати могат да взаимодействат с медикаментите и да предизвикат неблагоприятни здравни последици. Ехинацея например, заедно с анаболни стероиди увеличава риска от чернодробна токичност, а чесънът и витамин Е съдържащите добавки, приети заедно с антикоагуланти повишават риска от кървене.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2256

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !