Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 3.

 
Заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 3.

Кои са основните фактори за отключване заболяванията на щитовидната жлеза?

Основните фактори за отключване заболяванията на жлезата в районите с йоден дефицит е липсата на йод и липсата на йодна профилактика. Развиват се йоднодефицитни заболявания, които протичат под типа хипотиреоидизъм със всички нарушения във функцията на жената по отношение на бременност, раждане и също така в менталната (психичната) сфера. Там където, обаче, няма йоден дефицит, както ние нямаме в България, основните фактори са:

· На първо място начинът на хранене – консумацията на повече йодосъдържащи продукти или не. Има хора, които консумират наистина повече такива продукти, например зеле.

· Стреса – сега ние работим в стресова обстановка – безработица, натоварено ежедневие и много други стресови фактори. Нека работим както трябва, но и да имаме почивка както трябва, за да не допуснем декомпенсация. Работа и релакс трябва да бъде.

· Тютюнопушенето е болестотворен фактор по отношение на сърцето, белите дробове, рака на белите дробове, но и по отношение на щитовидната жлеза, а от там и по отношение на това дали можеш или не можеш да имаш деца. Т.е стерилитет.

При Тиреоидита на Хашимото независимо от всичко, каква е функцията, най-характерната проява е увеличението и, което ние наричаме гуша или гуша на Хашимото. Най-често тя е дифузна, асиметрична, но има и такива случаи при които е възлеста. Това увеличение обаче може да протича със или да няма нарушения на хормоналната секреция. Може да има, но може и да няма. Ако няма такива нарушения няма никакви симптоми и оплаквания. Просто един козметичен дефект, че има малко увеличение на щитовидната жлеза и толкова. Когато са налице нарушения в хормоналната секреция, каквито има в 50% от болните с хашимото, най-честата проява е намалената функция на жлезата, тя засяга около 35% от пациентите с тази болест. И по-рядко повишена функция 15%. Най-често срещаното заболяване е хипотиреоидизъма т.е. намалената функция, индикатор за която е повишено ниво на Тироид-стимулиращият хормон TSH, секретиран от хипофизата, който реагира с повишаване, за да компенсира дефекта в секреция на T3 и T4, това са двата тироидни хормона. В едни случаи той успява да компенсира, така че тези хормони да са в референтни, нормални граници, а само TSH да е повишено. В тези случаи говорим са субклиничен, лек, неизявен хипотиреоидизъм, въпреки че и там може да има много леки, дискретн, промени като неспокойствие, безсъние, нервност, повишение на холестерола в кръвта. Тези случаи са по-чести отколкото другите, при които вече тази компенсация я няма т.е. спадат самите хормони и специално пада тирокцина (FT4) и тогава имаме изявена клинична картина, при която настъпват промени в обмяната на веществата, защото точно тироидните хормони командват обмяната на веществата във всички органи системи и клетки. Намлението в обмяната на веществата, от своя страна води до увеличение на телесното тегло. Това увеличение на телесното тегло обаче, не е много изразено, не е високостепенно поради факта, че от една страна намалява усвояването на храните от стомаха, намалява стомашната секреция и апетита, а от друга страна намаляват процесите на синтеза на образуване на субстрати в клетките. Това увеличение на теглото е от порядъка на няколко килограма до 10 килограма, в редки случаи повече. Когато е налице много изразено затлъстяване, за които има редица въпроси от вас, тогава причината не е Хашимото. Там причините са други: нарушена секреция на инсулин от задстомашната жлеза, която може да доведе и до развитието на захарна болест. При захарната болест (диабета) много по-често от тези, които нямат диабет, се открива и Хашимото т.е имаме припокриване в редица случаи на хипотиреоидизма (Хашимото) с нарушена обмяна в следствие от нарушена инсулинова секреция, което вече води до високостепенното затлъстяване, но не равномерно по цялото тяло. Там където се касае за високостепенно затлъстяване, натрупването е в коремната област – затлъстяване тип ябълка т.е. при нарушена инсулинова секреция имаме затлъстяване тип ябълка. Другото при хипотиреоидизма е равномерно – тип круша.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

11839

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !