Omed.bg
реклама


Защо атеросклерозата е „епидемията” на 21 век?

 
Защо атеросклерозата е „епидемията” на 21 век?


Атеросклерозата е патологично състояние, което засяга основно големите и средните артериални съдове. Изразява се в отлагане на холестерол в най-вътрешния слой на артериите (интимата), в резултат на което стената задебелява. Образуват се атеросклеротични плаки, които могат да бъдат:

Последствията могат да бъдат пълно обтуриране на лумена на съда или тромбоемболия. И двете патологични състояния водят до следните най-чести клинични прояви на атеросклерозата – стенокардия, инфаркт на миокарда и мозъчно-съдов инцидент. В добре развитите социално-икономически страни смъртността от инфаркт и инсулт достига до 40%, което дава основание да наричаме атеросклерозата „епидемията” на 21 век.

В патогенезата на атеросклерозата стоят дислипидемията (повишени нива на LDL, VLDL; понижени нива на HDL) и ендотелната дисфункция (намалена антикоагулантна активност, адхезия на тромбоцити и левкоцити).
 

Предразполагащи фактори:
-екзогенни: психо-емоционален стрес, прекомерна употреба на животински мазнини и храни, съдържащи холестерол, намалена физическа активност, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол.
-ендогенни: възраст, генетична предизпозиция, менопауза, хипертонична болест, захарен диабет, затлъстяване, подагра.

Клинична картина:
Мозъчната атеросклероза се изразява със следните симптоми: главоболие, нарушен сън, шум в ушите, промени  в поведението, синкопи и най-тежката проява – мозъчен инсулт.
Коронарната атеросклероза се изявява със стенокардия – стабилна  и нестабилна, и остър инфаркт на миокарда.
Основният симптом на стабилната стенокардия е гръдна болка при физическо усилие и психо-емоционален стрес, която може да ирадиира към лявото рамо, може да обхваща цялата улнарна част на лявата ръка, преминава след почивка, повлиява се от медикаменти.
Гръдната болка при нестабилната стенокардия може да се появи и при покой.
Остър коронарен инцидент настъпва при пълна обтурация на коронарен съд (най-често лява коронарна артерия със засягане на лява камера). Последствията са некроза на участък от миокарда, на чието място до 4-5 месеца разраства фиброзна тъкан (цикатрикс). Болката е с характер на стенокардна, но е много по-силна. Острият коронарен инцидент е спешно състояние, тъй като до 30-40 минути пораженията върху миокарда стават необратими. 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3669

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !