Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Защо е важен скринингът за рак на белия дроб?

 
Защо е важен скринингът за рак на белия дроб?

     Ранното откриване на рак на белия дроб може да бъде животоспасяващо. Той е основната причина за смъртност в следствие на рак както при мъжете, така и при жените. Като се отчита по-голяма смъртност в сравнение с рак на простатата, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

     Ракът на белия дроб има три класификации: недребноклетъчен белодробен рак, дребноклетъчен белодробен рак и мезотелиом на плеврата.

     Тютюнопушенето е най-често срещаният рисков фактор за рак на белия дроб. Това са около 90 процента от случаите.

Защо е важен скринингът за рак на белия дроб?

     Всяка година хора умират от рак на белия дроб повече отколкото при всеки друг рак. Ранният скрининг помага да се намали смъртността. С ранната диагноза може по-ефективно да се лекуват пациентите и увеличава шанса им за оцеляване.

Кой трябва да се положи на скрининг за рак на белия дроб?

     Всеки на възраст на 55 и повече години, който в момента е пушач или бивш пушач е кандидат за скрининг на рак на белия дроб. Когато се прави ежегоден скрининг всички аномалии могат да бъдат открити и изследвани навреме.

Какво се научава в процеса на скрининг?

     Ако сте изложени на риск консултирайте се с Вашия лекар или с белодробен специалист относно скрининга. Лекарят ще обсъди Вашите рискови фактори и може да отговори на всякакви въпроси или притеснения.

Колко безопасен е скринингът?

     Компютърната томография (КТ) с ниски дози е най-сигурната и най-ефективната форма на скрининг на рак на белия дроб. Това отнема приблизително пет минути и може да открие признаци на ранните стадии на рак на белия дроб, които с рентген често пропускат.

Виж всички оферти за скенер с отстъпка!

Какво се случва, ако се открие нещо?

     Ако се открие аномалия съществуват минимално инвазивни процедури, които позволяват на експертите да определят дали възела е рак. Специалистите разглеждат всеки случай спрямо всеки отделен пациент.

Благодарение на скрининга и ранното откриване се определя най-добрия начин на грижа и лечение.

https://www.hopkinsmedicine.org

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

901

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !