Omed.bg

Защо не трябва да ядем и пием нищо преди операция?

 
Защо не трябва да ядем и пием нищо преди операция?

Всеки, който е бил опериран, знае, че задължително условие преди операция е да сме гладни и жадни. Но защо лекарите не ни дават да ядем и пием преди операция?

Лекарите съветват пациентите, на които им предстои анестезия и оперативна намеса, да не ядат и пият от 8 до 12 часа преди операцията. Много любознателни пациенти се чудят защо е необходимо да гладуват, преди да легнат под ножа.

Ако и вие сте от този тип пациенти, сега ще ви задоволим любопитството.

А именно – когато се прави анестезия, има рискове, свързани с лекарствата. Затова анестезиолозите забраняват храната или напитките след полунощ преди операция. Целта е да се предотврати белодробна аспирация, вдишването на храна, течности, твърди частици или повръщане в белите дробове или дихателните пътища, а не през хранопровода в стомаха. Това може да доведе до запушване на въздухоносните пътища и последваща пневмония.

И въпреки че в продължение на десетилетия лекарите препоръчват операция да се извършва на гладно, по-скоро са налице доказателства, че това може да е прекалено предпазлива практика от страна на лекарите.

Всъщност, около 50 процента от анестезиолози казват, че вече не се изисква спазването на подобно въздържание преди планова операция. Въпреки това продължава традиция да се препоръчват да не се яде и пие преди операция.

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

31881

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !