Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Защо при диабетици честотата на съдовите инциденти е по-висока?

 
Защо при диабетици честотата на съдовите инциденти е по-висока?


   Захарният диабет е много коварно заболяване, защото уврежда всички органи и системи. Захарният диабет представлява хронично заболяване, при което нивата на кръвна захар непрекъснато са високи в резултат на намалена инсулинова резистентност на периферните тъкани (тип 2) или намалена секреция на инсулин от панкреаса (тип 1). Захарният диабет води до две големи групи усложнения: остри (диабетна кетоацидоза, хипогликемия, хиперосмоларно състояние) и хронични (диабетна микро- и макроангиопатия, диабетна ретинопатия, нефропатия, полиневропатия).

   При диабетици атеросклерозата протича със сериозна скорост! Това е така заради високата кръвна захар, заради нарушенията в липидния статус, заради голямото количество свободни радикали които окисляват LDL и увреждат съдовата стена.

   Ангиопатията представлява увреждане на съдовете. В случая тази увреда е резултат и усложнение на захарния диабет. Увредата на съдовете води до страдание на всички органи и системи, защото по този начин се нарушава тяхното кръвообращение и те не получават нужните кислород и хранителни вещества. Увредата на съдовете е основната причина за съдови инциденти – остър инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Установено е, че диабетиците са в пъти по-застрашени от съдови инциденти в сравнение с останалите хора в популацията. Защо?

Кои са основните причини за увреда на съдовете при болни от захарен диабет?

   1. Високите нива на кръвна захар (хронична хипергликемия). Непрекъснато високите нива на кръвна захар са една от причините за увредата на съдовете в организма. Трябва да се има предвид, че при много хора диагнозата се поставя късно и те години наред живеят в едно преддиабетно състояние, което не създава сериозни оплаквания, но стойностите на серумната глюкоза са високи и това започва да оказва негативното си влияние върху органите и системите още преди установяването на заболяването. Хипергликемията също така е причина за нарушеното кислородно хранене на периферните тъкани.

   2. Свръхпродукция на свободни радикали. Свободните радикали се получават в резултат на окислението на глюкозата в митохондриите на клетките. В условия на повишена серумна глюкоза, този процес на окисление протича с пълна сила и в резултат на това се получават много продукти на обмяната. Част от тях са свободните радикали, които увреждат съдовете и тъканите. Те се свързват с белтъци, въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и тези продукти имат негативен ефект върху организма.

   3. Активиране на ензима протеин киназа. Високата кръвна захар води до активиране на протеин киназа С, който е ензим, съдържащ се в почти всички клетки. Неговата активация води до нарушаване на кръвообращението, нарушено хранене, недостатъчен достъп на кислород до тъканите, запушване на някои съдове, промени в пропускливостта на стените на съдовете.

   4. Полиолов (сорбитолов) път на метаболизъм на глюкозата. Нормално при здраво хора глюкозата се метаболизира и използва от клетките с помощта на инсулин. В условията на инсулинов недостиг, глюкозата започва да се метаболизира по друг път – сорбитолов или полиолов. При здрави хора 1% от глюкозата се метаболизира по този начин, а при диабетици – около 10-12%. При тази реакция се използват големи количества вещества, които са нужни за продукцията на детоксикиращи системи. Затова при диабетици тези детоксикиращи системи не може да се образуват, тъй като важни вещества за реакцията са ангажирани с метаболизма на глюкозата по инсулинонезависимия път. В резултат на това има недостиг на детокс-системи и те не могат да обезвредят свободните радикали, които при диабет се образуват в огромни количества. Това сериозно уврежда лигавицата на съдовете и благоприятства атеросклерозата.

   5. Гликиране на липопротеините (LDL). Гликирането на липопротеините води до тяхното по-лесно отлагане в стените на съдовете, което сериозно ускорява образуването и нарастването на атеросклеротичните плаки.

   Всички тези процеси водят до един резултат – ускоряване на атеросклерозата, образуване на по-големи плаки, увреда на съдовата стена (ендотелна дисфункция), условия за запушване на съдовете. Тези негативни последствия водят до висок риск от съдови инциденти – инфаркти и инсулти.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1458

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !