Защо се прави ядрено-магнитен резонанс?

216023
Защо се прави ядрено-магнитен резонанс?

Всеки нормален човек, на който се налага да бъде направен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), си задава безброй стряскащи въпроси, които могат да го докарат до лудост.

Защо трябва да се прави ядрено-магнитен резонанс; какво представлява ядрено-магнитният резонанс; как протича изследването - въпроси, чиито отговори ще ви дадем. И ще се убедите, че няма място за притеснение!

ЯМР е нерентгенов метод за изобразяване на органи, различни части на човешкото тяло. Т.е., вместо със стандартната процедура, с която всички сме свикнали, да ни снимат с рентген, при ЯМР работи с радиовълни, които образуват магнитно поле. По този начин става образ, благодарение на който специалистите могат да разчетат и диагностицират желаната процедура.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

С ЯМР се снимат образи на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани, скелета, мускулите, ставите, сърдечно-съдовата система и какво ли още не. Най-честото приложение на ЯМР, което му носи и лошата слава, е диагностициране на мозъчни тумори, инсулти, сърдечни дефекти. Точно затова, когато чуем, че трябва да ни правят ЯМР, изпадаме в ужас и притеснение.
Как се прави ЯМР?

Процедурата на ЯМР е кратка - 15-45 минути. Изследването се прави в легнало положение, като не трябва да се движите през това време. В близост до въпросната зона за изследване се слага устройство, наречено "бобина” . Масата се плъзга плавно в отвора на скенера. Позицията на пациента най-често е с главата напред.

Когато самото сканиране започне, се чуват различни по характер, честота и интензитет "чукащи” шумове и бръмчене на машината. Един лаборант разговаря с пациента по време на цялото изследване (между различните сканирания). В някои случаи на пациента се пуска музика.

Защо се прави ЯМР?

ЯМР се приема като метод с висока диагностична стойност, подходящ особено при пациенти, на които се налага за кратко време да се направят няколко последователни изследвания и да се избегне рентгеновото лъчение. След въвеждането му в практиката за много заболявания беше премахната необходимостта от биопсия или изследователски операции и се стигна до откриване и диагностициране на широк спектър от патологични състояния в ранен стадий.

Това от своя страна е изключително важно за забавяне развитието на болестта или за нейното елиминиране в начална фаза. ЯМР осигурява възможно най-подробни изображения на тялото. ЯМР може да осигури много ранно откриване на редица състояния, така че лечението да бъде далеч по-ефективно. Отличното качество може да осигури възможно най-добрата информация, ако в последствие се изисква и хирургична намеса.
ЯМР без излишно чакане и с отстъпка от цената можете да запазите от тук
Ако има патологични промени, ЯМР може да покаже местоположението, размера и обхвата им. В медицинската практика ЯМР се използва и за разграничаване на патологична тъкан (тумор) от нормална тъкан, за диагностика на органите на гръдния кош и корема, включително сърцето, черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, далака, червата, задстомашната жлеза и надбъбречните жлези, тазови органи, включително репродуктивните органи, кръвоносните съдове и т.н.

реклама

ЯМР не е много ефективен при кухи органи обаче. ЯМР е изследване, сравнително ново и за детската кардиология, но това не е пречка да навлиза все повече при уточняването на детайли при вродени сърдечни малформации. В спорта ЯМР е основен метод за диагностика на опорно-двигателната система и меките тъкани, т.е. мускули, стави, кости, сухожилия и прочие. Той може детайлно да покаже това, което иначе се налучква или се разбира чрез досещане от страна на лекаря.

Опасен ли е ЯМР?

При ЯМР не се използва йонизираща радиация и изследването е безвредно. Налице е малък риск за възникване на алергична реакция, ако се използва контрастна материя по време на изследването, но повечето странични ефекти са слабо изразени.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Ядрено магнитен резонанс на цял гръбнак за 548 лв от Евромедика България!
-13%
630,00 лв.
548,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се