Omed.bg
реклама


Здравето зависи от способността да прощавате

 
Здравето зависи от способността да прощавате

      Един нерешен конфликт може да Ви се отрази по-дълбоко отколкото можете да си представите. Независимо дали става въпрос за обичайно спречкване със съпруга/съпругата,  друг член на семейството или приятел или за сдържано продължително време негодувание към тях. Това може да се отрази на физическото и общото Ви здраве. Добрата новина е, че прошката може да донесе огромни ползи за Вашето здравословно състояние. Намаляване риска за сърдечен удар, подобряване нивата на холестерола и съня, кръвното налягане и нивата на тревожност, депресията и стреса. Намаляване на душевната болка и постигане на вътрешен мир. Проведени изследвания сочат увеличаване на връзката прошка-здраве с напредване на възрастта. Умението да прощаваме става по-осъзнато.

     Хроничният гняв предизвиква вътрешна душевна борба,  което води до множество промени в сърдечната честота, кръвното налягане и дори имунния отговор. Тези промени увеличават риска от депресия, сърдечни заболявания и диабет, наред с други състояния. Прошката обаче намалява нивата на стреса, което води до подобряване на здравето.

Можем ли да се научим да прощаваме?

     Прошката не се свежда само до произнасянето на думите. Това е активен процес, при който вземате съзнателно решение да се освободите от отрицателните чувства към някого независимо дали човека го заслужава или не. Докато освобождавате гнева, негодуванието и враждебността започвате да чувствате съпричастност, състрадание и понякога дори обич към човека, който е сгрешил спрямо Вас според Вашите чувства и емоции.

     Проучвания са установили, че някои хора са естествено по-склонни да прощават и по-лесно правят това. Те  могат да бъдат по-доволни от живота и са подложени на по-малко депресия, тревожност, стрес, гняв и враждебност. Докато хората, които се поддават на продължителното и непрекъснато недоволство са по-склонни да изпитват тежка депресия и посттравматично стресово разстройство, както и други здравословни проблеми. При посттравматичното стресово разстройство реакцията на стрес остава неовладяна. Симптомите включват кошмари, безсъние, гневни изблици, физическо и емоционално напрежение. Но това не означава, че тези хора не могат се научат да действат по-осъзнато, да реагират по-трезво и да повлияят положително на здравословното си състояние.

     Нека прошката е част от живота Ви. Прошката е избор. Вие избирате да проявите състрадание и съпричастност към човека, който е сгрешил спрямо Вас. Следващите съвети могат да Ви помогнат да приемате и давате прошка. Така ще бъдете в по-добро емоционално състояние и физическо здраве:

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

813

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !