Omed.bg

Зимни спортове и травми! Можем ли да се предпазим и как да окажем първа помощ ?

 
Зимни спортове и травми! Можем ли да се предпазим и как да окажем  първа помощ ?

 

  Всяка година по време на зимния сезон, множество хора стават жертва на леки или тежки травми, практикувайки някои от любимите си зимни спортове – сноуборд, каране на ски, кънки на лед,  шейни и други. Обикновено злополуките се случват към края на деня, когато умората се е натрупала, но желанието за „още едно последно спускане” надделява.

Кои са най – честите видове травми?

  Най – често срещаните травми при практикуването на зимните спортове са навяхвания, изкълчвания, разтягане и разкъсване на връзки и по – рядко фрактури и по – тежки травми, например черепно-мозъчни. Навяхването представлява преразтягане на ставната капсула, което може да бъде съпроводено с микроскопични разкъсвания на влакната и. Обикновено за възстановяването на тази травма са достатъчни покой, студени компреси и при нужда обезболяващи. По – сериозна травма е изкълчването  - при него имаме разместване на двете ставни повърхности, образуващи дадена става. Обикновено то изисква повече време за възстановяване. Далеч не са безобидни и разкъсаните връзки. Най - често се засягат коленните връзки и по – точно предна кръстна. Те могат да създадат голям проблем, особено на физически активни хора и спортисти. При тях може да се наложи оперативно лечение, за да се запази подвижността на засегнатата става и да могат отново да практикуват любимия си спорт.

  За щастие фрактурите се срещат по – рядко, но пък отнемат доста повече време за пълно възстановяване на крайника – средно около 4 седмици са необходими за зарастването на костта. След това увредения крайник има нужда от физиотерапевтични процедури за да възстанови напълно движенията си.

Можем ли да се предпазим?

  За съжаление, нищо не може да ни гарантира сигурност на 100 %, особено ако сме фенове на екстремните спортове, но съществуват мерки, които можем да предприемем, за да сведем рисковете от възникване на травми до минимум. Една от тях е предварителното загряване, разтягане на мускулите и връзките. Достатъчно е да отделим половин час за да загреем. Известно е, че неразтегнатите, мускули и сухожилия са значително по – податливи на травми, отколкото предварително подготвените за по – интензивните физически усилия.

  Изключително важна за сигурността е и добрата екипировка – облекло от няколко слоя, което да позволява бързото премахване на горните дрехи при по – топло време и обличане при спадане на температурите. Топлинния комфорт на тялото е от голямо значение. Измръзналите мускули, стави и връзки са по – уязвими за травми. Нека да не забравяме и качествените обувки, осигуряващи стабилност на глезена – една от често засегнатите стави.

  Почивките и честия прием на достатъчно количество течности, обикновено се пренебрегват, тъй като любителите на зимните спортове не искат да губят от времето си на пистата. Те обаче също са от значение за намаляването на риска от възникване на инциденти. Както беше споменато по – горе, най – често злополуките се случват на края на деня, когато умората вече е надделяла, но въпреки това държим да направим „още едно, последно спускане”.

Как можем да окажем първа помощ?

  Има няколко стъпки, които можем да предприемем сами, докато чакаме да ни бъде оказана специализирана медицинска помощ. Например при травма на опорно-двигателния апарат – фрактура, навяхване, изкълчване, скъсани връзки, е необходимо да повдигнем засегнатия крайник на високо и да му осигурим покой. По този начин намаляваме отока, който винаги се образува в областта на меките тъкани. Студените компреси и леда, който винаги трябва да е обвит в парче плат или найлонова торбичка, за да няма директен досег с кожата и да причини измръзване, също облекчават болката и имат благоприятно въздействие. В случай че имате под ръка охлаждащ гел, съдържащ нестероидно противовъзпалително, като например ибупрофен, също би могъл да бъде от полза.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

810

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !