Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Знаете ли, че 4% от българите са диабетици? Вижте разликите между захарен диабет тип 1 и тип 2!

 
Знаете ли, че 4% от българите са диабетици? Вижте разликите между захарен диабет тип 1 и тип 2!

 Захарният диабет е полиетиологично наследствено заболяване, в основата на което стои панкреасната недостатъчност (панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин) и/или инсулиновата резистентност. Заболяването протича с високи нива на кръвните захари на гладно и след нахранване. Освен това са засегнати и белтъчният и мастният метаболизъм. Захарният диабет е полиорганно заболяване и засяга редица системи, като най-сериозно – нервна и кръвоносна. Усложненията, които настъпват в резултат на дългогодишна давност на заболяването или на лош контрол на кръвна захар са ретинопатия (нарушава се зрението), нефропатия (увреждат се бъбреците), микро- и макроангиопатия (засягат се големите и малки кръвоносни съдове), диабетна невропатия (увреждат се периферните нерви).

Захарен диабет тип 1

  Нарича се още инсулинозависим или ювенилен захарен диабет, защото е характерен за детска и младежка възраст. Около 20% от болните от диабет тип 1 са под 10 годишни.

Какви са причините и симптомите на ЗД тип 1 ?

   ЗД тип 1 е доказано автоимунно заболяване, при което има панкреасна деструкция поради нарушена имунна толерантност. Засяга генетично предразположени хора. Авторазрушаването на панкреаса води до увреда на бета клетките в него, от които се секретира инсулин. Това е причината да намаляват бета клетките, а от там и нивата на инсулина. В кръвта на болните от ЗД тип 1 се откриват антитела, които са основните причинители на тази деструкция: антиостровни антитела (АОА), антиинсулинови (АИА) и антитела срещу редуктазата на глутаминовата киселина (Анти-GAD-Ат).
    Заболяването започва бурно със сериозна клинична проява на симптомите:

Захарен диабет тип 2

   ЗД тип 2 е известен още като инсулинонезависим или диабет на зрялата възраст. Около 90 % от диабетиците страдат от този тип. 4% от българското население страда от диабет.

Какви са причините и симптомите на ЗД тип 2 ?

   Зд тип 2 е заболяване силно свързано със наследствеността, дори повече от тип 1. Най-характерно за този тип диабет е инсулиновата резистентност или  „болест на инсулиновите рецептори“. Това означава, че периферните рецептори са напълно или частично нечувствителни към инсулин и няма как глюкозата да бъде оползотворена. Затова при това заболяване клетките „плуват в глюкоза, но са гладни за нея“. Втора особеност е генетичната непълноценност на панкреаса, при който се нарушава динамиката на инсулиновата секреция. Инсулинът не е достатъчен, за да поддържа нивата на кръвните захари в норма.
   Клиничната картина тук не е бурна, а за съжаление ЗД тип 2 настъпва незабелязано, постепенно, бавно и подмолно. Най-характерните симптоми са:

Захарният диабет е заболяване основно на икономически развитите страни и засяга хора със заседнал начин на живот и психическо пренапрежение. Броят на заболелите се е увеличил в пъти през последните години и тази тенденция продължава да важи в пълна сила. 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

9735

реклама

Коментариреклама


Свързани статии