Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Знаете ли как да реагирате - лед или топло при травма?

 
Знаете ли как да реагирате - лед или топло при травма?

Контузили сте се, докато сте тренирали във фитнеса - знаете ли какво трябва да направите? Как се реагира в подобен момент - топъл или студен компрес трябва да сложите? Ще кажете, разбира се, че лед се слага при счупена кост, но и при травма ли трябва да реагираме така?

Ще ви помогнем да сте подготвени в ситуация на травма, като ви подскажем какво да направите:

Кога да сложим топло при травма?

Сърцето непрекъснато изпомпва кръв до всички части на тялото, като ги снабдяват с хранителни вещества и кислород. Ако човек се нарани, съвсем нормална реакция на организма, е да се опита да се пребори с антителата и да се опита да насърчи естествения процес на възстановяване на болното място.

При стари наранявания и рани, които не са се случи в близко време обикновено се използва топлината, за да се успокои болката. По този начин се стимулират кръвоносните съдове и им се помага да се справят и да подобрят кръвообращението в засегната част. Така се ускорява оздравителният процес на нараненото място.

Също така топлината помага да се отпуснат мускулите, регулира се притока на кръв към раната. Тази терапия е една от най-старите. Тя се препоръчва, когато човек страда от хронична травма като например незараснали рани, които могат да бъдат причинени поради липсата на лечение.

Топлинна терапия не трябва да се прилага, ако има оток или възпаление. Топлите компреси са много ефективни при хронични болки, при навяхване, спазми, болки в мускулите. 

Кога да сложим лед при травма?

Ледените компреси работят точно на обратния принцип на топлинните. Подобно на топлинната терапия, ледената също е позната от дълбока древност. Обикновено лед се слага на току-що или внезапна травма, която е остра – в тази ситуация ледът ще помогне да намалее подуването или кървенето, ако има такова. Студеното ще ограничи притока на кръв към раната – така, причинявайки скованост около мястото, ще се намали налягането и болката ще намалее – основното, което се цели в такива ситуации.

Ледът е ефективен за успокояване на навехнати места или натъртвания, като целта е да се ограничи подуването и болката. Много подходящо е да се използва лед, веднага след някакво нараняване, за да се намали подуването и възпалението. Ледът е много полезен след тренировки, за да успокои мускулите и болката. Леден компрес може да се сложи и при спазми, скъсани сухожилия или мускули.

Но никога не трябва да се използват кубчета лед директно върху раната, а трябва ледът да се постави в някаква кърпа или пък някаква торбичка, за да се предпази кожата. Задължително трябва да се провери какъв е цветът на кожата, след като вече е поставен ледът върху раната. Ако мястото е станало ярко розово, ледът трябва да се отстрани от болното място, като се замени с нов и се постави отново върху раната, докато кожата не нормализира цвета си. Торбичките с лед също така са и много добър помощник при кожни изгаряния или пък акне.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

4128

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !