Алергичен контактен дерматит

9416
Алергичен контактен дерматит

През последните години зачестиха алергичните реакци, като се смята, че през 2020г., около 90% от човечеството ще има алергия към определен алерген.

Алергичните кожни заболявания представляват състояния, свързани с нарушение на нормалната имунологична активност, като към тях спада голяма група от болести, чийто патогенетичен механизъм е забавената свръхчувствителност. Алергените, които могат да предизвикат имунна реакция, влизат в контакт с организма по различни пътища: чрез вдишване /инхалаторен път/, през храносмилателната система /интестинален/, посредством контакт с кожата /контактен/, чрез инжектиране в организма /инжекционен/.

Химическата природа на алергените е многообразна: от домашен прах, косми, пух, тревни полени, бактерии, гъбички, хранителни продукти, лекарства, насекоми, физически алергени до индустриални алергени.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Алергичният контактен дерматит е една от най-често срещаните форми на екзема на ръцете, дължаща се на предварителна сенсибилизация на кожата към различни алергени /антигенен стимул/, която се развива се при многократен контакт с тях.

За изграждане на диагнозата, освен водещата клинична картина, приложение намират и някои лабораторни методи като: микробиологични и микологични изследвания, измерване на серумните нива на имуноглобулин E, хистологично изследване и др. Кръвните тестове не носят особена информативна стойност за поставяне на диагнозата, като нивата на IgE обикновено са завишени над референтите стойности.

При съмнение за алергичен контактен дерматит, се провеждат кожно-алергични тестувания, доказващи реакция на чувствителност към подозиран алерген. Кожно- алергичното тестуване все повече се налага като стандартен метод в прецизирането на точната диагноза.

По последни данни се отчита връзка на контактната алергия с различни алергени, като около 80% от пациентите имат поне една положителна реакция към един алерген.

Едни от най-честите алергени, които водят до разнообразни алергични реакции са никел - метал, съдържащ се в бижута, храни, гримове; кобалт, парфюми, перувиански балсам, парафенилендиамин /PPD/ съдържащ се в боите за коса и временните татуировки, колофон, консервантите в козметични средства, парабени, колофон, парфюми, неомицин, перувиански балсам, прополис. Все по-висок брой положителни реакции от кожно-алергичното тестуване се отчитат и към акарите на домашния прах.

Напоследък се наблюдава зачестяване на т.нар. системен контактен дерматит, който се представя като сърбящ обрив, разпространен по кожата на цялото тяло, в отговор на системния прием на даден алерген. Разнообразната неспецифична клинична картина е предизвикателство за поставяне на точната диагноза, като е необходимо да се мисли за тази реакция в случаите на повтарящи се, разпръснати кожни обриви. В такива случаи, за изясняване на причините за появата на системния контактен дерматит, провеждането на кожно-алергично тестуване е от съществено значение.

В "Специализирания Център по Алергични Кожни Заболявания” къмДерматологична Клиника "Евродерма”, се провеждат кожно-алергични тестувания на пациенти, при които има съмнение за алергичен контактен дерматит. Тестуванията се извършват със стандартна и специализирани европейски серии за епикутанно тестуване /т. нар. patch test/. Алергените се поставят в специални камерки върху кожата на гърба на пациента, като отчитането на резултатите се извършва на 48ч., 72ч., а понякога и на 7-ми ден. Стандартната серия съдържа 30 от най- разпространените алергени, за които се смята че могат да предизвикат алергичен контактен дерматит. Специализираните серии могат да се прилагат при пациенти, при които стандартната серия не показва положителен резултат, но все още се подозира алергия, или в случаите, когато пациентът има контакт в работната среда с различни вредности, химикали, алергени. Специлиазираните серии включват: козметична, фризьорска; серия метали, акрилати, консерванти, пластмаси и лепила; текстилни бои.

Към диагностичните тестове за алергия в "Специализирания Център по Алергични Кожни Заболявания” към Дерматологична Клиника "Евродерма” се извършват и тестове с убождане /prick test/, които се провеждат със стандартизирани разтвори на различни алергени. При наличие на положителни реакции към даден алерген, пациентът получава алергологичен паспорт, който съдържа пълна информация за произхода и състава на алергена, разпространението му и начините за избягване на контакта с него.

Екипът на "Специализирания Център по Алергични Кожни Заболявания” към Дерматологична Клиника "Евродерма” участва активно в организирането и провеждането на ежегодни безплатни Национални Кампании за "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”, с акценти на внимание към професионалните кожни заболявания, атопичния дерматит, алергиите при деца, които напоследък все повече зачестяват.

Д-р Малена Герговска Дерматологична клиника "Евродерма”


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се