Амбулаторна физиотерапия - каране на стационарно колело след артропластика на коляно

71
Амбулаторна физиотерапия - каране на стационарно колело след артропластика на коляно

Ако страдате от болки в коляното дължащи се на остеоартрит и е планирана операция за тотална смяна на коляното все още можете да се насладите на каране на колело след операцията. Често можете да започнете да карате стационарно колело не дълго време след пълната смяна на коляното по време на амбулаторна физиотерапия.

Тотална операция за смяна на    коляното

Този вид операция се извършва за лечение на болка, скованост и загуба на подвижност причинени от тежък артрит или тежко нараняване на коляното. Може да бъде болезнено преживяване и да се нуждаете от физиотерапия след процедурата, за да помогнете за намаляване на болката и да подобрите силата и обхвата на движение (ROM). 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

След операцията може да получите физиотерапевтични услуги в болницата. Там можете да използвате машина за непрекъснато пасивно движение, за да помогнете за подобряване на ROM в коляното. Освен това ще научите упражнения за възстановяване на нормалната сила и подвижност на коляното.​ Ако не сте достатъчно добре да напуснете лечебното заведение може да започнете физическа терапия за домашни грижи. 

Колоезденето може да бъде страхотно упражнение след тотална смяна на коляното. Вашият   лекар   или физиотерапевт ще прецени дали е подходящо за специфичното Ви състояние.

По време на амбулаторна физиотерапия физиотерапевтът може да Ви накара да карате стационарен велосипед, за да поддържате мускулния тонус и да поддържате коляното си гъвкаво.

Въпреки, че много хора могат да започнат да използват стационарен велосипед една до две седмици след тотална операция за смяна на коляното консултацията с лекаря и физиотерапевта е най- доброто, за да сте сигурни, че няма да се нараните.

През първите няколко седмици една от основните цели на физиотерапията е да намали отока и да достигне до пълен пасивен ROM. При карането е важно да постигнете максимална възможна степен на огъване и изправяне без да натоварвате коляното твърде много. Следвай тези стъпки: 

  • Проверете височината на седалката. За да сте сигурни, че височината на седалката е настроена правилно седнете на седалката на велосипеда с оперираното коляно право надолу и опряно на педала. Трябва да има леко прегъване на коляното когато педалът е в най - ниската точка
  • Педал на заден ход. Когато започнете да въртите педалите на велосипеда започнете бавно и на заден ход. Най - вероятно няма да можете да въртите педалите докрай. Това е нормално. Просто въртете педалите доколкото оперираното коляно при завои може да понесе натоварването. Вървете бавно
  • Когато коляното е огънато доколкото е възможно задръжте позицията за няколко секунди преди да продължите да въртите педалите на заден ход. Отново започнете бавно и оставете коляното да се изправи
  • Продължете да въртите педалите назад докато коляното отново се огъне доколкото е възможно. Продължете да въртите педалите.
  • Повторете тази последователност на педалите назад за няколко минути. Не въртете педалите в движение напред докато Ви е напълно комфортно да карате колело в движение назад

Най - вероятно ще откриете, че ROM на коляното се подобрява доста бързо с този метод и скоро ще можете да въртите педалите напълно на велосипеда. 

Как да разберете кога можете да започнете да въртите педалите докрай?

По принцип коляното трябва да се огъне на около 90 градуса, за да можете напълно да въртите педалите на велосипеда. Вашият физиотерапевт ще използва гониометър, за да провери ROM на коляното. Когато достигнете 90 градуса на коляното (огъване) най - вероятно ще можете да въртите педалите напълно на велосипеда. Също така не се учудвайте, ако Ви е по - лесно да въртите педалите назад на мотора преди напред. Това е често срещано явление след такъв тип операция.

Напредък

След като можете напълно да въртите педалите на велосипеда може да искате да добавите малко съпротивление, за да подобрите силата и издръжливостта на мускулите на краката. Консултирайте се с Вашия физиотерапевт и се уверете, че добавяте малко съпротивление наведнъж. Вашият терапевт може да Ви помогне да определите правилното количество. Може да се очаква леко увеличаване на дискомфорта в коляното при увеличаване на съпротивлението на мотора. Ако започнете да чувствате остра болка в коляното информирайте физиотерапевта си и намалете съпротивлението или спрете да карате колело. 

Можете да очаквате да успеете да карате стационарен велосипед една до две седмици след пълната операция за смяна на коляното. Не забравяйте, че всеки е различен и Вашето специфично състояние може да изисква да изчакате малко повече преди да започнете програма за велосипед за Вашата рехабилитация. След около четири до шест седмици каране на стационарно колело може да получите разрешение да започнете да карате колелото си навън. Не забравяйте да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги преди да го направите. Трябва да се уверите, че е безопасно за Вас след   операцията.

Докато колоезденето може да бъде важен компонент за възстановяване на ROM уверете се, че работите върху други упражнения които Вашият физиотерапевт може да предпише, за да помогне за подобряване на силата и функционална мобилност като ходене и катерене по стълби. Работейки усилено във физиотерапията както на велосипед така и извън него можете да сте сигурни, че ще увеличите максимално шансовете си за пълно възстановяване и бързо връщане към нормална дейност.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се