Бяхме двама, сега вече сме трима – какво се случва с отношенията ни?

2496
Бяхме двама, сега вече сме трима – какво се случва с отношенията ни?

Появата на детенцето е мечта за повечето двойки. То дава началото на съвсем нов период от живота, който носи със себе си много радост, щастие, смисъл … и предизвикателства. Новият член на семейството е причина както за усмивките на лицата на мама и татко, така и за моментите на тревоги и умуване как да постъпят в дадения момент. Животът с детенце става определено по-интересен, по-забавен, по-емоционален, но и заедно с тези преживявания идват безсънните нощи, детския плач, допълнителните задължения, новите притеснения и въпроси. Освен рутинните предизвикателства с бебето, които очакват мама и татко, има още редица нови казуси, с които те ще трябва да се справят. Това са техните отношения.

Родителството е много отговорна задача, защото мама и татко трябва да осигурят както грижи за бебчето, така и топла, уютна и любяща среда, в която то да расте. За да се случи това, двамата партньори трябва да проявяват много разбиране, търпение и внимание един към друг. Трябва да се научат да проявяват любовта си и да допринасят за прекрасна и уютна семейна среда, която да бъде пример за детенцето.

Периодът преди детето е доста по-лесен, защото тогава въпреки професионалните и личните задължения, винаги сте успявали да намерите време един за друг, да си размените някое други любовно или сексуално съобщение, да се забавлявате, да отидете на почивка или да прекарате време заедно по друг любим начин. Винаги е имало възможност за романтична вечеря, любим филм, разходка сред природата и всички тези ваши любими неща, които ви зареждат и карат любовта ви да цъфти.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Рутината е един от най-лошите приятели на любовните отношения. Дали тя ще се внедри във връзката зависи само и единствено от мъжа и жената. Преди детенцето с желанието на двамата някак си е по-лесно да се избяга от нея и с повече креативност е напълно възможно да се поддържат огъня и интереса във връзката. В този период казусите от съвместното съжителство може да допринесат за вкарване на повече рутинни проблеми, но и с това е сравнително лесно двойката да се справи. Има ли желание, има и начин.

След като се появи детенцето, с него идват и още един куп задължения. Сам по себе си процесът на появата на новия живот е прекрасен и е добре да задържите фокуса си върху това. Смяната на памперсите, прането, храненето, кърменето, безсънието са все неща, които ще изтощават много родителите, особено майката.

Важно е в този период да проявите разбиране един към друг и да си напомняте, че детенцето е плод на вашата любов. Трябва да сте наясно, че и на двамата ви е нужно време да свикнете с новото попълнение в живота и с новите предизвикателства,с които трябва да се справяте ежедневно.

Разпределете си задълженията. Нормално е мама да бъде доста по-натоварена със задълженията към детенцето, отколкото татко. Разпределете си задълженията така, че и двамата да полагате усилия и старание, а не единият да се изтощава до краен предел, а другият да не проявява съпричастност. Когато мама е по-натоварена с детенцето, татко би могъл да поеме домашните задължения или пазаруването.

реклама

Не забравяйте, че любовта ви един към друг ви е събрала в семейство. Не забравяйте да си показвате това ежедневно. Да, изморени сте и изтощени, а може би и стресирани в самото начало, но нека това не е причина да забравите за най-истинското и ценното между вас - любовта ви и причината да създадете новия живот.Каква по-мила и прекрасна гледа от бебче, което току-що е заспало, а до него мама и татко гушнати и обичащи се. Намирайте всеки ден време да си покажете обичта един към друг с мила дума, жест или съобщение. Благодарете си за любовта си и за всичко, което правите един към друг.

Разпределете малко дежурства и на бабите. Веднъж седмично отделяйте време само за вас двамата. Може да оползотворите това време в разходка, вечеря, любим филм или по някакъв друг ваш любим начин. Важното е това време да го има само за вас и да не губите себе си и огъня си в рутината. Не премествайте фокусът си 100% върху детето. Да, сега то е най-важното и смислено нещо в живота ви, но не забравяйте, че то се е появило на света благодарение на любов, която се е зародила много преди това и ваша задача е да я поддържате.

Сексуалният живот… какво става с него? Определено в първите месеци от появата на детенцето няма да изживявате най-горещите си и страстни нощи, но това не означава, че не трябва да намирате и време за секс. Със сигурност умората и ангажиментите ще ви вземат много от жизнената енергия, но опитайте се с времето да изградите баланс и да отделяте, ако трябва време специално за това.

Детенцето е нещо прекрасно и вълшебно. Поддържайте фокус върху щастието, което носи детето и се опитайте да не забравяте за любовта си. Не позволявайте на рутината и битовите задължения да превземат ума и времето ви. Събуждайте всеки ден желание в себе си да се грижите за себе си и отношенията си, защото те ще бъдат любящи, топли и интересни, само ако имате желанието и положите усилията те да са такива.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се