Д-р Райкова: Онкологичните заболявания на млечната и простатната жлеза са сред най-разпространените

5129
Д-р Райкова: Онкологичните заболявания на млечната и простатната жлеза са сред най-разпространените

Мъжете и жените над 50-годишна възраст трябва поне веднъж в годината да си правят изследване на туморни маркери

Ракът на млечната жлеза е сред най-разпространените онкологични заболявания, като годишно над един милион жени по света получават диагноза за рак на гърдата. При силния пол най-срещан е ракът на простатната жлеза, като е препоръчително мъжете над 50-годишна възраст поне веднъж на 12 месеца да си правят изследване на туморни маркери. Това е съветът на д-р Марта Райкова, която е специалист клинична лаборатория в МДЛ "ЛИНА”.

Туморните маркери допълват изследванията, необходими за доказване на онкологично заболяване - биопсия, ехография, хистологичното изследване и др.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Най-често прилаганият туморен маркер при рак на млечната жлеза е СА 15-3. Когато пациентката се е подложила на лечение, по-високите му стойностите могат да означават напредване на заболяването или рецидив. И обратно - намаляване им е признак, че туморът се повлиява добре от терапията. Разбира се тези резултати се интерпретират винаги заедно с данните, получени и от други изследвания, като мамография и ехография на млечната жлеза”, обяснява д-р Райкова.

Важно е да се знае, че високи стойности на СА 15-3 понякога са симптом за тазова възпалителна болест, доброкачествени заболявания на яйчниците или чернодорбни болести. По време на бременност нивата на този туморен маркер също са по-високи.
При рак на простата най-показателен е PSA. С него се измерва нивото на простатно специфичния антиген в кръвта на мъжа, като колкото по-високи са неговите стойности, толкова е по-вероятно това да се дължи на карцином на простата. Стойноста на туморния маркер PSA може да бъде повишена и при други състояния и заболявания. Сред най-честите причини са доброкачествено уголемяване на простата, което настъпва при част от мъжете с напредване на възрастта.

" Стойността на PSA не трябвя да надвишава 4 ng/ml , като тази граница не е абсолютна. Обикновено мъжете под 50 години имат стойности около 2,5 ng/ml, а при по-възрастните те са по-високи. Разбира се стойност над 4 ng/ml не поставя автоматично диагноза карцином на простата. Както вече споменахме, трябва да се направят и други изследвания. Препоръчително е мъжете над 50 години да изследват PSA един път в годината, ако нямат други рискови фактори. Тези, които са фамилно обременени - имат баща, дядо или брат, страдащ от това заболяване, е желатело да започнат изследнането за PSA на 40 - 45 годишна възраст”, казва д-р Райкова.

И за двете изследвания е необходимо да се вземе венозна кръв, като резултатите излизат в рамките на един ден.
Автор - Лаборатория ЛИНА


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се