До къде стигат микробите когато кихаме? Много по-далече от колкото си мислите!

3013
До къде стигат микробите когато кихаме? Много по-далече от колкото си мислите!

Стоите в пълна стая с хора, когато изведнъж, без предупреждение,някой на 2 метра от вас кихне, без да покрие устата си. Вие казвате Наздраве учтиво, и мислите, че сте достатъчно далеч, за да не бъдете засегнати от неговите микроби. За съжаление, обаче, може да не е толкова безопасно, колкото си мислите.

реклама

През 2014 г., изследователи използват високоскоростни камери, за да видят колко далеч могат да достигнат капчиците от кихането. Те открили, че частици от кихането на човек могат да преминат повече разстояние, отколкото можем да си представим. Те могат да преминат цялата стая и дори да се промъкнат през въздушни отвори навън. Нещо повече, за съжаление, тези микроби могат да останат активни в продължение на дни след това.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Бъдете здрави през зимата! Профилактични прегледи с над 75% отстъпка само в Ofertomat.bg!

И така, какво можете да направите, за да се предпазите от разпространението на микроби? Мийте ръцете си често, ако сте в пълна стая с хора, които имат настинка. Напомнете им, че покриването на устата при кихане, е от една страна възпитано, от друга предпазва околните.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се