Ендокринната система - какво трябва да знаем

1685
Ендокринната система - какво трябва да знаем

Едокринологията е област от медицината свързана с хормоналните заболявания. Ендокринологът може да диагностицира и лекува хормонални проблеми и усложненията, които произтичат от тях. Ендокринологията включва широк спектър от системи в човешкото тяло__,__ фокусира се както върху хормоните така и върху отделните жлези и тъкани, които ги произвеждат.

Хормоните регулират метаболизма, дишането, растежа, размножаването, сензорното възприятие и движението. Хормоналният дисбаланс е основната причина за широк спектър от медицински състояния. Човешкото тяло има над 50 различни хормона. Те могат да бъдат в много малки количества, но да имат значително влияние върху телесните функции и развитие.

Какво представлява ендокринната система?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ендокринната система на човека се състои от множество жлези, които освобождават хормони, за да контролират много на брой и различни функции. Когато хормоните напуснат жлезите те навлизат в кръвта и се транспортират до органи и тъкани във всяка част на тялото.

Надбъбречни жлези

Надбъбречните жлези са разположени в горната част на бъбреците и са разделени на две части. Дясната част на жлезата има триъгълна форма, а лявата е с форма на полумесец. Надбъбречните жлези секретират:

 • кортикостероиди, стероидите участващи в реакциите на стрес, имунната система, възпалението и др
 • катехоламини като норепинефрин и епинефрин в отговор на стрес
 • алдостерон, който засяга бъбречната функция
 • андрогени или мъжки полови хормони включително тестостерон

Както мъжете, така и жените имат някои андрогени, но мъжете имат по-високи нива. Андрогените контролират развитието на мъжките полови белези като окосмяване по лицето и по-дълбок глас.

Хипоталамус

Хипоталамусът се намира точно над мозъчния ствол и под таламуса. Тази жлеза активира и контролира неволевите функции на тялото включително дишане, сърдечна честота, апетит, сън, температура и циркадните цикли или ежедневните ритми. Хипоталамусът свързва нервната система с ендокринната система чрез хипофизната жлеза.

Яйчници и тестиси

Яйчниците са разположени от двете страни на матката при жените. Те отделят хормоните естроген и прогестерон. Тези хормони определят сексуалното развитие, плодовитостта и менструацията. Синдромът на поликистозните яйчници е най-честото ендокринно разстройство при жените.

Тестисите са разположени в скротума под пениса при мъжете. Те отделят андрогени главно тестостерон. Андрогените контролират сексуалното развитие, пубертета, окосмяването по лицето, сексуалното поведение, либидото, еректилната функция и образуването на сперматозоиди.

Панкреас

Разположен в корема панкреасът е едновременно ендокринна жлеза и храносмилателен орган. Той секретира:

 • Инсулин: Важен за въглехидратната и мастната обмяна в организма
 • Соматостатин: Регулира функцията на ендокринната и нервната система и контролира секрецията на няколко хормона като гастрин, инсулин и растежен хормон
 • Глюкагон: Пептиден хормон, който повишава нивата на кръвната захар, когато те паднат твърде ниско
 • Панкреатичен полипептид: Помага да се контролира секрецията на вещества произведени от панкреаса

Диабет и храносмилателни проблеми могат да възникнат, ако има проблеми с панкреаса.

Паращитовидните жлези

Тези малки жлези с вътрешна секреция разположени в областта на шията произвеждат паратиреоиден хормон, който регулира калция и фосфата в кръвта. Мускулите и нервите могат да работят безопасно и ефективно само ако тези калция и фосфата са на правилните нива.

Епифизна жлеза

Малка ендокринна жлеза разположена дълбоко в мозъка.Отделя мелатонин и помага да се контролират режимите на сън на тялото и умерените нива на репродуктивните хормони.

Хипофизна жлеза

Ендокринна жлеза прикрепена към хипоталамуса в основата на мозъка. Понякога се нарича основната ендокринна главна жлеза тъй като секретира хормони, които регулират функциите на други жлези, както и растежа и няколко други телесни функции.

Предната част на хипофизата отделя хормони, които влияят върху половото развитие, функцията на щитовидната жлеза, растежа, пигментацията на кожата и надбъбречната функция. Ако предната част на хипофизата е слабо активна това може да доведе до забавен растеж в детска възраст и недостатъчна активност на други жлези с вътрешна секреция.

Задната част на хипофизата отделя окситоцин, хормон, който увеличава контракциите на матката и антидиуретичен хормон (ADH), който насърчава бъбреците да реабсорбират вода.

реклама

Тимусна жлеза

Тимусът е ендокринна жлеза разположена под гръдната кост. Т-лимфоцитите вид имунни клетки узряват и се размножават в тимусната жлеза в началото на живота. Тимусната жлеза играе роля в имунната система, която предпазва тялото от болести и инфекции. След пубертета жлезата се свива.

Щитовидната жлеза

Жлеза с форма на пеперуда, разположена точно под адамовата ябълка в областта на шията. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които играят ключова роля в регулирането на кръвното налягане, телесната температура, сърдечната честота, метаболизма и как тялото реагира на други хормони.

Щитовидната жлеза използва йод за производство на хормони. Двата основни хормона, които произвежда са тироксин и трийодтиронин. Също така произвежда калцитонин, който спомага за укрепването на костите и регулира метаболизма на калция.

Ендокринни заболявания

Хормоналният дисбаланс може да е резултат от генетични или екологични фактори. Някои бебета се раждат с хормонални проблеми, които могат да доведат до редица здравословни проблеми като нисък растеж.

Разрушаващите ендокринната система химикали като пестициди, олово и фталати, които се използват в пластмасови контейнери за храна понякога могат да доведат до хормонални проблеми.

Има три широки групи ендокринни заболявания:

Хипосекреция на жлезите с вътрешна секреция. Една жлеза не произвежда достатъчно от своите хормони.

Хиперсекреция. Една жлеза произвежда твърде много от хормоните си.

Туморите се развиват в жлезите с вътрешна секреция. Те могат да бъдат злокачествени или ракови, но могат да бъдат и доброкачествени или неракови.

Какво може да се обърка?

Няколко примера какво може да се случи, ако жлезата отделя твърде много или твърде малко от хормоните си.

Надбъбречна жлеза. Хиперсекрецията може да доведе до прекомерна нервност, изпотяване, повишено кръвно налягане и болест на Кушинг.

Хипосекрецията може да доведе до болест на Адисън, дефицит на минералокортикоиди, загуба на тегло, ниска енергия и анемия.

Панкреас. Хиперсекрецията може да доведе до твърде много инсулин в организма и може да доведе до ниска кръвна глюкоза. Хипосекрецията може да доведе до диабет тип 1.

Паращитовидна жлеза. Хиперсекрецията може да доведе до чупливи кости както и до камъни в пикочната система.

Хипосекрецията може да доведе до неволни мускулни контракции причинени от ниски нива на калций в плазмата.

Щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът най-често произтича от болестта на Грейвс. Това може да доведе до ускорен метаболизъм, изпотяване, аритмия или неравномерен сърдечен ритъм, загуба на тегло и нервност.

Хипотиреоидизмът може да доведе до умора, наддаване на тегло, депресия, анормално развитие на костите, забавяне на развитието и забавен растеж.

Хипофизната жлеза. Хиперсекрецията може да доведе до гигантизъм или прекомерен растеж
Хипосекрецията може да доведе до забавен растеж на костите и нисък ръст.

Тимусна жлеза. Хиперсекрецията може да доведе до свръхактивна имунна система, която реагира прекомерно на предполагаемите заплахи. Това може да доведе до автоимунно заболяване.
Хипосекрецията може да доведе до отслабена имунна система, при която тялото не е в състояние да се бори с инфекцията и лесно се поддава на вируси, бактерии и други патогени.

Кога да посетим ендокринолог?

Ако Вашият лекар подозира, че основната причина за медицинско състояние е свързана с производството на хормони може да Ви насочи към ендокринолог, лекар специалист по ендокринология.

Ендокринолозите са обучени да диагностицират и управляват заболявания, които засягат жлезите и хормоните. Ендокринологът има за цел да възстанови хормоналния баланс в системите на тялото. Ендокринолозите обикновено лекуват следните състояния:

 • диабет
 • остеопороза
 • менопауза
 • метаболитни нарушения
 • заболявания на щитовидната жлеза
 • прекомерно или недостатъчно производство на хормони
 • някои видове рак
 • нисък ръст
 • безплодие

Посещение на ендокринолог

Личният лекар може да насочи пациент към ендокринолог, ако подозира, че хормонален проблем е основната причина за здравословен проблем. Ендокринологът е специализиран в диагностиката и лечението на различни състояния свързани с хормонален дисбаланс и проблеми.

По време на първото посещение лекарят ще зададе на пациента редица въпроси, за да му помогне да достигне диагноза. Те могат да обхващат:

 • текущи лекарства
 • фамилна анамнеза за хормонални проблеми
 • други медицински състояния включително алергии
 • хранителни навици

Може да Ви помоли да изброите всички съществуващи симптоми преди посещението. Ендокринологът може да попита за симптоми, които не изглеждат свързани или които изглеждат незначителни. Това е така, защото нивата на хормоните засягат толкова много различни системи в тялото, че само малки промени в едната жлеза могат да повлияят на части от тялото далеч от мястото на самите жлези. Ще провери сърдечната честота и кръвното налягане на пациента и ще разгледа състоянието на кожата, косата, зъбите и устата. Могат да назначи кръвна картина и урина.

Хормоните влияят на функциите в тялото. След диагностициране ендокринологът ще предложи план за лечение. Това ще зависи от това кое основно заболяване причинява симптомите. Дисбалансът може да причини широк спектър от здравословни проблеми.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се