Ендометриална биопсия - какво да очакват жените

502
Ендометриална биопсия - какво да очакват жените

Ендометриалната биопсия е начин лекарят да вземе малка проба от лигавицата на матката (ендометриум). Пробата се разглежда под микроскоп за анормални клетки. Биопсия на ендометриума помага на лекаря да открие проблеми в ендометриума. Освен това позволява на лекаря да провери дали нивата на хормоните в тялото които влияят на ендометриума са в баланс.

Има няколко начина за извършване на биопсия на ендометриума. Лекарят може да използва:

 • Устройство оформено като сламка (пипета) за изсмукване на малка проба от лигавицата от матката. Този метод е бърз и може да причини спазми
 • Електронно засмукващо устройство (Vabra аспирация). Този метод може да бъде дискомфортен
 • Спрей с течност, за да се отмие част от тъканта която покрива матката.

Биопсия на ендометриума понякога се прави едновременно с друг тест наречен хистероскопия който позволява на лекаря да погледне през малка осветена тръба към лигавицата на матката.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато една жена има трудности да забременее може да се направи и ендометриална биопсия, за да се види дали лигавицата на матката може да поддържа бременност.

Кога се назначава биопсия на ендометриума

Може да се назначи биопсия на ендометриума:

 • за да се открие причината за необичайно маточно кървене
 • да се провери за свръхрастеж на лигавицата (ендометриална хиперплазия)
 • проверка за рак на матката
 • да се намери причината за тежко, продължително или нередовно маточно кървене. Често се прави, за да се открие причината за маточно кървене при жени които са преминали през менопауза
 • да се провери дали лигавицата на матката (ендометриума) преминава през нормалните промени в менструалния цикъл

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГЛЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Подготовка

Кажете на Вашия лекар:

 • Дали сте бременна или има вероятност за бременност. Биопсия на ендометриума не се прави по време на бременност
 • Приемате ли някакви лекарства
 • Имате ли алергия към лекарства
 • Дали вземате лекарства разреждащи кръвта или ако сте имали проблеми с кървенето
 • Дали сте били лекувани за вагинална, цервикална или тазова инфекция
 • Имате проблеми със сърцето или белите дробове

Не правете вагинален душ, не използвайте тампони и не използвайте вагинални лекарства в продължение на 24 часа преди биопсията. Ще изпразните пикочния си мехур точно преди биопсията.

Може да искате да вземете болкоуспокояващо 30 до 60 минути преди биопсията. Това може да помогне за намаляване на болката от спазми която може да бъде причинена от биопсията.

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, който казва, че разбирате рисковете от теста и сте съгласни да го направите.

Говорете с Вашия лекар за всички притеснения, които имате относно необходимостта от теста, рисковете от него, как ще бъде направен или какво могат да означават резултатите.

реклама

Как протича биопсия на ендометриума

Биопсия на ендометриума обикновено се прави от гинеколог. Пробата ще бъде разгледана от патолог. Биопсията може да се направи в кабинета на лекаря.

Ще трябва да свалите дрехите си под талията. След това ще легнете по гръб върху масата за преглед с повдигнати крака и подпряни от опори (стремена).

Лекарят ще постави инструмент наречен спекулум във вагината. Спекулумът нежно разтваря вагиналните стени така, че лекаря да може да види вътрешността на влагалището и шийката на матката. Маточната шийка се измива със специален разтвор и може да бъде хваната и задържана на място с инструмент наречен тенакулум.

Шийката на матката може да бъде се почувства изтръпнала със спрей или инжекция с локална анестезия.

Инструментът за събиране на пробата се насочва през шийката на матката в матката. Инструментът може да се мести нагоре и надолу, за да се вземе пробата. Повечето жени имат спазми по време на биопсията. Биопсията на ендометриума отнема от 5 до 15 минути.

Може да се почувства остър спазъм докато инструментът се насочва през шийката на матката. Може да почувствате по - силни спазми когато се вземе биопсичната проба. Повечето жени смятат, че спазмите се усещат като силна менструална болка.

Някои жени се чувстват замаяни и гадене в стомаха. Това се нарича вазовагална реакция и усещането ще изчезне след биопсията.

Биопсия на ендометриума обикновено причинява известно вагинално кървене. Можете да използвате превръзка за кървене или зацапване.

Рискове

Има малка вероятност шийката на матката или матката да бъдат пробити по време на биопсията. Възможно е също кървене или инфекция на таза.

След теста

Може да почувствате болка във вагината си за ден или два. Известно вагинално кървене или секрет са нормални до една седмица след биопсия. За кървенето можете да използвате дамска превръзка. Не правете тежки упражнения или вдигане на тежести в продължение на един ден след биопсията. Не правете секс, използвайте тампони или душ, докато зацапването спре.

Следвайте всички инструкции които лекарят Ви е дал. Обадете се на лекаря, ако имате:

 • Обилно вагинално кървене (повече от нормалната менструация)
 • Треска
 • Болка в корема
 • Вагинален секрет с лоша миризма

Резултати

Лабораторните резултати от биопсия може да отнемат няколко дни.

Нормални резултати

Не са открити анормални клетки или рак.

Анормални резултати

 • Налице е нераково (доброкачествено) израстване наречено полип
 • Налице е свръхрастеж на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия)
 • Налице са рак или клетъчни промени които могат да доведат до рак

Може да са необходими повече тестове.

Причини които могат да повлияят на теста

Причините поради които може да не сте в състояние да направите биопсия на ендометриума или защо резултатите може да не са добри и може да е необходим друг тест:

 • Бременност. Биопсия на ендометриума не се прави по време на бременност
 • Ако има вагинална или цервикална инфекция. Инфекцията може да се разпространи в матката, ако се направи биопсия на ендометриума
 • Ако пробата от ендометриална биопсия не е достатъчно голяма, за да се видят анормални клетки

Повече от маточната лигавица може да бъде взета по време на дилатация и кюретаж отколкото по време на биопсия на ендометриума. Възможно е да се направи и хистероскопия.

Биопсия на ендометриума обикновено не се прави по време на или след менопаузата освен, ако жената при необичайно вагинално кървене.

https://www.healthlinkbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се