Функцията на щитовидната жлеза и връзката с теглото

3122
Функцията на щитовидната жлеза и връзката с теглото

За много пациенти със заболяване на щитовидната жлеза контролът на теглото е голямо предизвикателство.

Каква е връзката между щитовидната жлеза и теглото?

Установена е сложна връзка между заболяването на щитовидната жлеза, телесното тегло и метаболизма. Тиреоидният хормон регулира метаболизма както при животните, така и при хората.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Метаболизмът се определя чрез измерване на количеството енергия използвано от тялото за определен период от време. Ако измерването се извършва в покой резултатът е стойности на базалната метаболитна скорост (BMR). Измерването на BMR е един от най - ранните тестове използвани за оценка на състоянието на щитовидната жлеза на пациента.

Установено е, че пациентите при които щитовидната жлеза не функционира имат ниски BMR, а тези със свръхактивна щитовидна жлеза имат високи BMR. Следващи проучвания свързват тези наблюдения с измервания на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и доказват, че ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза са свързани с ниски BMR, а високите нива на хормоните на щитовидната жлеза са свързани с високи BMR. Повечето лекари вече не използват BMR поради сложността при провеждането на теста и защото BMR е под влияние на други различни състояния от това на щитовидната жлеза.

Каква е връзката междубазална метаболитна скорост (BMR) и теглото?

Разликите в BMR са свързани с промени в енергийния баланс. Енергийният баланс отразява разликата между количеството приети и консумирани калории и количеството калории което тялото използва. Ако висок BMR се индуцира от прилагането на лекарства като амфетамини животните често имат отрицателен енергиен баланс което води до загуба на тегло. Въз основа на тези и други проучвания много изследователи са стигнали до заключението, че промените в нивата на хормоните на щитовидната жлеза които водят до промени в BMR също трябва да причинят промени в енергийния баланс и подобни промени в телесното тегло.

Въпреки това BMR не е всичко свързана с теглото и щитовидната жлеза. Например когато скоростта на метаболизма се намалява при животни по различни начини (например чрез понижаване на телесната температура), тези животни често не показват очакваното наднормено тегло. По този начин връзката между скоростта на метаболизма, енергийния баланс и промените в теглото е много сложна. Има много други хормони освен хормона на щитовидната жлеза, протеини и други химикали които са много важни за контролиране на разхода на енергия, приема на храна и телесното тегло. Тъй като всички тези вещества взаимодействат както върху мозъчните центрове които регулират разхода на енергия така и върху тъканите в тялото които контролират енергийния разход и приема на енергия е трудно да се предвиди ефектът от промяната само на един от тези фактори като хормон на щитовидната жлеза върху телесното тегло като цяло. В резултат на това е много трудно да се предвиди ефектът от променящото се състояние на щитовидната жлеза върху телесното тегло.

Защо някои хора напълняват при лечение на хипертиреоидизъм?

Тъй като хипертиреоидизъм е анормално състояние всяка загуба на тегло може да е причинена от анормалното състояние. Средно всяко тегло загубено по време на хипертиреоидизъм се възстановява когато хипертиреоидизмът се лекува. Следствие от това наблюдение е, че използването на хормони на щитовидната жлеза за лечение на затлъстяване не е много полезно. След като лечението с хормони на щитовидната жлеза бъде спряно всяко загубено тегло по време на лечението ще бъде възстановено след прекратяване на лечението.

реклама

Каква е връзката между хипотиреоидизма и наддаването на тегло?

Тъй като BMR при човек с хипотиреоидизъм е намален недостатъчно активната щитовидна жлеза обикновено се свързва с известно наддаване на тегло. Наддаването на тегло често е по - голямо при тези хора с по - тежък хипотиреоидизъм. Въпреки това намаляването на BMR поради хипотиреоидизъм обикновено е много по-малко драматично от значителното увеличение наблюдавано при хипертиреоидизъм което води до по - малки промени в теглото поради недостатъчно активна щитовидна жлеза. Причината за наддаване на тегло при хора с хипотиреоидизъм също е сложна и не винаги е свързана с натрупване на излишни мазнини.

Повечето от допълнителното тегло натрупано при пациенти с хипотиреоидизъм се дължи на прекомерното натрупване на соли и вода. Масивното наддаване на тегло рядко се свързва с хипотиреоидизъм. Като цяло 2-5 кг телесно тегло може да се дължат на щитовидната жлеза в зависимост от тежестта на хипотиреоидизма. И накрая, ако наддаването на тегло е единственият симптом на хипотиреоидизъм който е налице по - малко вероятно е увеличаването на теглото да се дължи единствено на щитовидната жлеза.

Колко тегло може да се очаква да се загуби след лечение на хипотиреоидизъм?

Тъй като голяма част от наддаването на тегло при хипотиреоидизъм е натрупване в соли и вода когато хипотиреоидизмът се лекува може да се очаква малка (обикновено по-малко от 10% от телесното тегло) загуба на тегло. Както при лечението на хипертиреоидизъм лечението на анормалнното състояние на хипотиреоидизма с тироиден хормон трябва да доведе до връщане на телесното тегло до това което е било преди развитието на хипотиреоидизма.

Въпреки това тъй като хипотиреоидизмът обикновено се развива за дълъг период от време е доста често да се установи, че няма значителна загуба на тегло след успешно лечение на хипотиреоидизъм. Отново, ако всички други симптоми на хипотиреоидизъм с изключение на наддаването на тегло се разрешат с лечение с хормони на щитовидната жлеза по - малко вероятно е наддаването на тегло да се дължи единствено на щитовидната жлеза. След като хипотиреоидизмът бъде лекуван и нивата на хормоните на щитовидната жлеза се върнат към нормалните граници на хормоните на щитовидната жлеза способността за наддаване или отслабване е същата като при хора които нямат проблеми с щитовидната жлеза.

Може ли хормонът на щитовидната жлеза да се прилага за отслабване?

Хормоните на щитовидната жлеза са били използвани като средство за отслабване преди години. Много проучвания показват, че лечението с излишък от хормони на щитовидната жлеза може да помогне за по - голяма загуба на тегло отколкото може да се постигне само чрез диета. Въпреки това след като излишъкът от хормони на щитовидната жлеза бъде спрян загубата на излишно тегло обикновено се възстановява. Освен това може да има значителни негативни последици от използването на хормони на щитовидната жлеза за подпомагане на загубата на тегло като загуба на мускулен протеин в допълнение към загубата на телесни мазнини. Използването на определена доза от хормоните на щитовидната жлеза, за да предизвика повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза е малко вероятно да промени значително теглото и може да доведе до други метаболитни проблеми.

https://www.btf-thyroid.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се