Главоболието през първия триместър на бременността

11748
Главоболието през първия триместър на бременността

В началото на бременността e нормално жената да изпитва главоболие от време на време. Контролирането и овладяването на главоболието е особено сложно през първия триместър, когато трябва да избягвате прием на лекарства. Независимо дали главоболието е причинено от стрес, притеснение и напрежение или се дължи на мигрена трябва да имате в предвид някои неща.

Причини за главоболието

Точната причина за главоболие не винаги е ясна. През първия триместър промяната на хормоналните нива и кръвното налягане може да играе роля. Притъпената болка и цялостното главоболие може да се прояви с умора и напрежение на очите. Синусовото главоболие може да е по-вероятно поради запушен нос и хрема, които са често срещани в ранна бременност. Чувството на глад и ниските нива на кръвна захар също могат да предизвикат главоболие. Жените, които внезапно спират сутрешното си кафе и газираните напитки могат да изпитат главоболие от спирането приема на кофеин. Тези които също страдат от гадене и повръщане в ранна бременност може да се дехидратират, което е възможно да доведе и до главоболие.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Мигренозното главоболие е често срещан вид главоболие при бременност. Болезнените пулсации при състоянието на главоболие обикновено се усещат от едната страна на главата и са резултат от разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Понякога това състояние е придружено от гадене, повръщане и чувствителност към светлина. Малък процент жени имат мигрена с аура (зрителни сензорни нарушения като например виждат светкавици). Също така усещат изтръпване в ръцете и краката.

реклама

Кога трябва да се притеснявате?

Когато главоболието е силно или просто не отшумява, имате виене на свят, замъглено зрение или промени в зрителното си поле трябва да се свържете с Вашия лекар. Главоболието понякога може да бъде свързано с проблеми с кръвното налягане при бременност. Ако те са постоянни или тежки и се случват след 20-та седмица на бременността уведомете Вашия лекар. Въпреки, че инсултите по време на бременност са редки мигрената може да увеличи този риск за бременната жена. Ако имате мигрена непременно споделете с Вашия лекар.

Какво може да направите за главоболието?

За овладяване и контролиране на главоболието следвайте следните стъпки:

  • Избягвайте известни задействащи главоболие, включително алергени и някои храни, като мононатриев глутамат, сушени меса и силни сирена
  • Пушенето никога не е добра идея при бременност. Също така избягвайте пасивнотго пушене
  • Опитайте се да се храните добре и да пиете много течности, особено ако сте склонни към сутрешно гадене
  • Намалете нивото на стрес. Опитайте с масаж или студен компрес да си помогнете и облекчите главоболието при напрежение и стрес
  • Ако главоболието Ви е в резултат на мигрена почивайте в хладно и тъмно помещение без шум

Повечето жени имат по-малко главоболие по време на бременност особено след първия триместър. При жените, които са със състояния на мигрена често се установява, че имат подобрение по време на бременност.

https://www.hopkinsmedicine.org/health


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се